• Se hvilke butikker og utesteder som selger mest alkohol i Bergen!

Solen baker byen vår og folk strømmer til uteserveringene. Likevel viser statistikken for fjoråret at salget av øl, vin og brennevin tørker ut litt etter litt.

— Omsetningen har gått jevnt og trutt nedover. Folk drikker mindre, sier kontorsjef Gro Gaarder ved kontor for skjenkesaker i Bergen kommune.

Leskende sommerdrinker

Ølsalget er redusert med 77.984 liter fra 2001 til 2002. Mens vin var trendy i 2000, er salget redusert med 130.000 liter fra 2000 til 2002. Nå er det brennevin og drinker som er i skuddet. Fra 2001 til 2002 økte salget med 8000 liter.

— Det kan ha sammenheng med trender. Flere serveringssteder har også fått skjenkebevilling for brennevin, sier Gaarder.

— Nå er det lange, store og leskende sommerdrinker som er inn, gjerne med tranebærsaft. Man må bruke ekte frukter. Ekstrakter er fy-fy, forteller Jan Vardøen, drinkekspert fra programmet Stereo på NRK2. Hans favoritt i sommervarmen er AGT (agurk gin tonic) og jordbærcaipirinha.

— Det er veldig populære drinker om dagen. Det er også en trend at folk vil ha kvalitetsdrinker.

Butikkene øker

Bergensere over 18 år hyller i seg 111 halvlitere øl per år, kjøpt fra butikk. Salget har økt fra 9,1 millioner liter i 1998 til nesten 10 millioner liter i 2002.

På byen unner vi oss bare 49 halvlitere årlig. Vi kjøper gjennomsnittlig 3,3 flasker vin på utestedene, mens de over 20 år konsumerer 17,6 drinker.

— Det er klart at noen drikker mye mer enn andre, humrer Gro Gaarder, som har regnet på tallene for Bergens Tidende.

Øverst på ti-på-topp-listen av ølserveringssteder, troner Fotballpuben med 266.735 liter.

— Det er ikke overraskende for oss. Der har vi vært før. Vi har mange stamgjester som kommer hit på grunn av prisnivået, og om sommeren har vi en populær uterestaurant, sier bartender Roy Sigvaldsen. Torget Music Pub topper vinserveringen i byen med 22.728 liter.

— Vi har gjester mellom 18 og 40 år. Mange av disse drikker vin, særlig jentene. Den siste måneden har den største slageren vært rusbrusen Smirnoff Ice. Den selger vi mye av i tillegg til øl, sier Kim André Næss Christiansen, bartender på Torget Music Pub.