ØIVIND ASK (tekst og foto)

Tidene og trusselbildet forandrer seg. 31. juli 1996 ble brigaden formelt nedlagt, men på de 43 årene den eksisterte, tjenestegjorde 400.000 -500.000 ungdommer i Nord-Norge. Håkon Tvedt fra Myking var i det første kullet i 1953.

Han har tenkt seg nordover til arrangementet, og vil at andre også skal bli oppmerksom på veterandagene på Sætermoen 27-29. juni.

Han har allerede gjort avtale med leie av HSD-buss, alt er klart, det er bare å melde seg på.

— Vi tar imot påmeldinger fra alle som har tjenestegjort der oppe, uansett år, sier Håkon Tvedt.

Suppe på skipskatten?

Etter seks måneders utdannelse på Steinkjersannan var det meningen at kompaniet hans skulle til Tyskland, men Tysklandsbrigaden ble nedlagt i 1953, og i stedet forflyttet til Nord-Norge der den fikk navnet Brig. N.

Håkon Tvedt husker godt reisen nordover fra Bergen. Det var meningen at turen langs kysten med «Svalbard» skulle ta to døgn, men nord for Trondheim møtte de en hard storm og turen videre tok to døgn. Imens slapp kokkene opp for proviant. De var i en kinkig situasjon, for om bord var 800 sultne ungdommer.

— Den siste dagen fikk vi bare en tynn betasuppe, forteller Håkon Tvedt.

Etter at de hadde fortært suppen oppdaget de at katten var forsvunnet!

«Svalbard» var ikke noe norsk skip slik vi skulle tro, men derimot det tyske troppetransportskipet «Donau». Dette skipet hadde mange norske fanger fått den ubehagelige fornøyelsen å reise med på vei til fangenskap i Tyskland noen år tidligere.

Fremme på Elvegårdsmoen ble guttene i Kp. C kastet hodestups inn i ildlinjen. Første natten tok det fyr i et trelastlager i Bjerkvik, og soldatene som ennå var møre etter seilasen, ble beordret ut som brannmenn.

Ski uten staver

— Vi sto i to lange rekker og langet fulle vannbøtter i den ene hånden og tomme i den andre.

Det skulle vise seg at utstyret som ble sendt opp fra Tyskland var ubrukelig i kulden i Nord-Norge. Jeeper uten dører, soveposene var bare tynt stoff uten innlegg, stavene kom tre uker etter skiene.

— Vi var pionerene i den første brigaden i Nord-Norge, og det merket vi. Sætermoen var ikke ferdiggjort, så vi måtte bo isolert på Elvegårdsmoen. Her ble det mange tøffe tak, og maten var elendig.

Denne gangen blir det bedre. Moderne og behagelig buss oppover, med overnatting i Oppdal og Mo i Rana og tre dager på Sætermoen. I alt en uke.

BRIGADEN i Nord-Norge jubilerer i sommer og Håkon Tvedt fra Myking inviterer vestlendinger med på busstur oppover.