Det er tidligere redningsskøyter, det er kuttere og jakter, og det er gamle gode reisendebåter fra den tiden de store handelshusene i Bergen sendte selgerne sine rundt kysten med egne båter.

— Markedet for veteranbåter og luksuscruisere i bergensområdet og på Vestlandet er voksende. Fartøyene dekker ikke bare et lokalt behov, men internasjonale forespørsler er økende, sier administrerende direktør Erik Lofnes i operasjons-formidlingsfirmaet Maritime Tours AS i Bergen.

For noen år siden var MS «White Lady» stort sett alene om turmarkedet i Bergen. Nå slåss et 20-30 talls fartøyer over en viss størrelse og med ulike tilbud om det voksende bergensmarkedet.

— Markedet har absorbert alle båtene, og det er plass til flere så lenge det satses på kvalitet. Markedet er nemlig kresent. Ingen vil ha skrotbåter. Hos enkelte brukere står det heller ikke på pengene, sier Lofnes.

Hans firma skaffer båter, ikke bare fra Bergen, men også fra for eksempel Stavanger og fra Florø. Han har også managementoppdrag for noen rederier.

I sommer kommer for øvrig veteranskipet DS «Børøysund» fra Oslo og skal seile i Bergensområdet og Hardangerfjorden i noen uker.