På hordalandsbenken i Stortinget er det tydeligvis godt å sitte. BTs rundspørring viser at bare tre av de 15 representantene takker nei til gjenvalg. Ikke alle har gitt endelig beskjed om sin beslutning, men alt tyder på at 12 vil søke nye fire år på Løvebakken.

Samtidig er det klart at Stortinget som helhetmister en rekke av sine mest erfarne politikere ved valget neste år. Av de åtte med lengst ansiennitet, er det bare tre som gjerne vil fortsette. Spesielt hardt rammes utenriks— og forsvarskomiteen.

Fem perioder for Akselsen

Også i Hordaland er det tre erfarne politikere som trekker seg fra Stortinget ved neste års valg.

Olav Akselsen (Ap) ga torsdag beskjed om at han trekker seg neste år. Da vil stordabuen ha sittet på Stortinget i fem perioder, eller 20 år. De siste årene som formann i den prestisjetunge utenrikskomiteen.

— Det er godt for demokratiet med sirkulasjon på Stortinget. Politikk er en slags stafett, og det er på tide å overlate stafettpinnen til andre, sa Akselsen da han ga beskjeden.

Dermed kan Erna Solberg bli den mest rutinerte på hordalandsbenken. Hun vil gå inn i sin sjette periode på Stortinget, men håper nok heller å havne i regjeringsbygget.

Ågot Valle (SV) nøyer seg med tre perioder før hun takker av, mens Senterpartiets Rune Skjælaaen synes åtte år i nasjonalforsamlingen får holde.

— Jeg har en kone jeg er glad i, og hun er glad i meg. Vi har fått for lite tid til hverandre i disse syv årene, sa Skjælaaen da han orienterte fylkesårsmøtet i Sp om sin beslutning i februar.

Å gi seg frivillig før tredje periode, er relativt uvanlig. Tre perioder er nemlig den magiske grensen for å få rett på stortingspensjon.

Foss siden 1977

Carl I. Hagen (Frp), Jan Petersen (H) og Ap-representantene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Berit Brørby og Eirin Faldet har alle sittet på Stortinget i seks perioder eller mer. Og samtlige sier nei til gjenvalg.

Per-Kristian Foss (H) har takket nei til gjenvalg som nestleder i Høyre, men sa han gjerne vil fortsette som stortingsrepresentant. Foss vil i så fall bli den suverent mest erfarne av alle stortingsrepresentanter når han høsten 2009 tar fatt på sin niende periode på Løvebakken. Han startet karrieren som vararepresentant i 1977.

Karita Bekkemellem (Ap), som har sittet 20 år som stortingsrepresentant, medregnet tiden i regjering, har sagt hun gir seg. Helseminister Sylvia Brustad (Ap) har gitt samme beskjed.

Rammes hardt

Utenrikskomiteen og forsvarskomiteen på Stortinget rammes spesielt hardt av veteranfallet. Olav Akselsen, som leder utenrikskomiteen, blir borte, i likhet med Ågot Valle (SV), Finn M. Vallersnes (H), Hill Marta Solberg (Ap), Alf Ivar Samuelsen (Sp) og Vidar Bjørnstad (Ap).

Forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) og nestleder Signe Øye (Ap) forsvinner også, og komitémedlem og stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) teller på knappene. Avtroppende Sp-leder Åslaug Haga og finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) gir seg også.

Arbeiderpartiet mister mange av sine mest erfarne, men frafallet er svært påtakelig også i SV. Både Rolf Reikvam, Ågot Valle, Åsa Elvik, Øystein Djupedal og Olav Gunnar Ballo forsvinner.

Holm, Morten
Bergens Tidende