— Splæsj, plask og sprut.

Det høres veldig vått ut når et trettitall utvokste kropper stuper ut i 25 meter vann.

Det er noen av de store og litt mindre store svømmestjernene fra Sentralbadet på 1960- og 1970-tallet som gir gass i «København-banen» i bassenget på Storetveit skole.

Stjerner fra den gang landets svømmehelter for eksempel het Jan Erik Korsvold, Berit Hafstad, Ida Bjerke og Sverre Kile og var fra Bergen, hele hurven.

Kan det være det at Bergen endelig skal få et 50-metersbasseng som har fått gamle racere som Jan Allers (66), Trulte Alfstad (59), Carsten «Kassen» Wangsmo (53), Torill Bergesen (48) og Fritz Warncke (50) til å klaske på seg hvite badehetter og legge seg i trening igjen?

— Å nei da, dette er en gjeng BOM'ser som driver trivselstrening, får vi presisert av Torill Bergesen, en av heltene. Husker vi rett, så var hun nordisk mester på 400 meter fri en gang på 1970-tallet. Nå er hun sjefBOM.

Vi crawler til med å fortelle at BOM er forkortelsen for Bergen og Omegn Masters, som er en veteranklubb for folk med svømmeferdigheter «litt ut over det vanlige». De fleste av dagens 50 medlemmer er rekruttert fra svømmeklubber i Bergen og har ferdigheter ikke bare «litt», men laaang ut over det vanlige.

- BOM et fristed

— BOM er et fristed. Et sted å hente seg inn. Samle hode og tanker. Et møtested for gode kompiser fra gamle dager!

Fritz Warncke setter utropstegn bak uttalelsen. Han har «badikken» på og svømmebrillene på plass. Tatoveringene på bodyen hadde han neppe den gang da han deltok i OL i München i 1972 og i Montreal i 1976. I sin tid var han grossist i norgesmesterskap og norgesrekorder. Ifølge pålitelige rykter fliser han fremdeles mange yngre svømmere.

— Men husker han noe av sine personlige rekorder fra den gang? Vi står sammen på bassengkanten og jeg lurer.

— He, he, nei. Jeg gjør faktisk ikke det. Det jeg husker nå er alle de spennende opplevelsene gjennom årene, sier han.

For eksempel da han 16 år gammel stilte til forsøksheat på 100 meter fri i München-OL og måtte svømme i banen mellom Mark Spitz (som tok syv gullmedaljer i det mesterskapet) og OL-vinner fra 1968, Mike Wendon.

— Jeg følte meg litt liten akkurat da, flirer Fritz. Men for et kapittel i minneboken det er blitt!

For femtende gang

I morgen stiller Fritz sammen med 21 andre BOM'er og BSC'ere i det åpne københavnske mesterskap for master-svømmere. Mer enn 400 veteransvømmere fra nesten hele Europa stiller på startblokkene i Kastrup svømmehall.

Og de tidligere svømmeheltene herfra har for vane å butterfly seg til riktig mange premier, har vi hørt.

Mandag denne uken var det siste finpuss av storformen før avreise til København i dag. De som skulle til masters-mesterskapet drev målbevisst spurttrening i «København-banen», mens de andre cruiste mer lekent rundt i bassenget.

— Turen til dette stevnet er en tradisjon, og et par av oss er med for femtende gang, forteller BOM'er Hilde Hjertnes.

Hun legger ikke skjul på at de innledende heatene på by'n i København i dag og banketten etter stevnet er minst like viktig som svømmingen for denne gjengen.

For eksempel nytes alltid velkomstskålen på gigantpuben Rosie McGee's på Vesterbrogade. Det ryktes også at Nystemten synges flittig på utesteder rundt Kongens Nytorv utover fredagskvelden.

— Og på banketten er Jan Allers en kløpper til å skaffe oss et godt bord, forteller Hilde. På dansegulvet tøyer de ut med fugledansen og på premiebordet ligger det sjokolade.

Medaljer har de nok av fra før.

Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.