Ved gangveien til perlen av en fjordabåt hilser vi på Adolf Fjelstad (78) i tidsriktig uniform og med BNR-merke på luen. Han har lov å bære dette antrekket, for Fjelstad seilte for selskapet i 40 år, men ikke med «Oster».

Godt med slike veteranhelger med litt mat og festival attåt. Da blir tungt urbaniserte byfolk alltid litt romantiserte. Men massemønstringen av kunstnere og kremmere, salg og smaksprøver, gamle båter og hest og kjerre, alt dette vidunderlige sammensurium får oss til å tvile på mytene om at pulsen slo mye roligere i gamle dager.

Dagens veteranbåter var en gang rutegående fjordabåter som fraktet folk hjem i helgene. Bygde-Norges sønner og døtre pendlet tålmodig tilbake byhybelen seine søndagskvelden.

Hektisk? Formodentlig — men dette var lenge før stresset og tidsklemma var oppfunnet ...

I dag seiler veteranbåtene i konvoi like til Modalen. Konvoien består foruten «Oster», av MS «Granvin», MS «Midthordland» og MS «Bruvik». Ta på deg treskoene og spring så rekker du kanskje gamledampen på et av stoppestedene ved Osterfjorden eller Sørfjorden. Og når du ikke dampen, så går det veteranbusser samme vei.

TIDSRIKTIG: To elegante representanter for sin tid: DS «Oster» og Adolf Fjelstad, som kan vise til 40 års fartstid i BNR.<p/> ARNE NILSEN (foto)