- Konen er også kommunist, det er jo det som gjør at det har gått greit, da.

Trygve Jan Horgen smiler. Hunden Jumi logrer. Fra den åpne altandøren høres muntert skrål fra barnehagen 11 etasjer nedenfor.

Himmelen over Fyllingsdalen er blå. Solen skinner inn i en stue fylt av bøker og familiebilder, men idyllen er ikke komplett. Det blir den ikke før kapitalismen faller.

— NKP er et revolusjonært parti. Vi vil ha et helt annet samfunn enn det vi har i dag. Vi vil bryte med kapitalismens utnyttingssamfunn, som plyndrer både naturressursene og menneskeressursene, og skaper krig i verden. Det er hovedårsaken til at jeg stiller på denne listen, sier Horgen.

Meldte seg inn i NKP i 1963

Hestehalen rister, han er tydelig engasjert.

— Og selvfølgelig for å skaffe bedre forhold for vanlige folk i Norge. Det er hele tiden nødvendig å kjempe for de rettighetene arbeiderklassen har tilkjempet seg gjennom flere generasjoner. Derfor er jeg med, derfor kommer jeg til å fortsette å være med.

Han har vært med lenge allerede. Han meldte seg inn i NKP i 1963, 18 år gammel. Gjorde sitt i kampen mot EF og stilte på stortingslisten for første gang i 1977. Siden har han stått på liste i hvert eneste valg. Da NKP, Rød Valgallianse og andre radikalere dannet felles front i 1989, sto Horgen på tredjeplass. Det året var han nære ved å bli varamann.

— Vi fikk nesten en mann inn. SV gikk voldsomt til angrep på oss, men de fikk bare én inn og vi fikk ingen.

Revolusjonær tålmodighet

Ved forrige valg fikk NKP 145 stemmer i Hordaland, en brøkdel av det som trengs for å få en stortingsplass. Horgen mister ikke motet av den grunn.

— Jeg står jo ikke på listen for min egen del, målet må jo være at du skal få gjennomført en politikk. Vi stiller liste først og fremst for å synliggjøre at det er andre politiske løsninger enn det 90 prosent av partiene går inn for, sier Horgen.

Politisk arbeid er blitt en livsstil, selv om han var mer aktiv før. Horgen liker særlig entusiasmen rundt valgkampen, men synes politikken er blitt mer profesjonalisert.

Til tross for at mange har fordommer mot kommunistene, er han overbevist om at det er gjennom valg omveltningen vil komme.

— Væpnet revolusjon har det aldri vært snakk om. Det var det kun borgerskapets unger, AKP-erne, som prediket, sier Horgen.

— Et flertall i folket må ønske endring. For at de skal forstå det, må noen først forklare. Det er en lang prosess, fortsetter han.

Utenfra høres lyden av små barn som en gang skal bli stemmeberettigede voksne. Kanskje stiller Trygve Horgen til valg da også.

— Det er ikke noe som tyder på at man vil få store endringer i det norske samfunn på en god stund ennå. Men det er noe som heter revolusjonær tålmodighet. Om det ikke går nå, så går det senere.