— Her sitter vi og preiker i vei, og blir ikke forstyrret av en lyd! Sjøen er det eneste vi hører. Er det rart det er kjekt? spør Johannes Flekke og Leif Øye, på tur med D/S «Børøysund» og Sparebanken Vest. Karene fra Sjøfarernes aldershjem sitter på akterdekk og koser seg bak den

store pipen. De to har vært til sjøs i mange år som maskinmann og matros og mener det er ute på dekk en skal være, enten det blåser eller ikke.

— Vi må jo benytte sjansen til å oppleve historien mens vi har den, smiler sjømennene fornøyd. Bare den kraftige skipsfløyten avbryter de mange samtalene om bord når «Børøysund» hilser blidt på Hurtigruten og andre fartøy på Byfjorden.

Respekt for håndverket

D/S «Børøysund» ble bygget i 1908 og har sett både trondhjemske, bergenske og vesterålske farvann i løpet av et langt liv på sjøen - før hun ble overtatt av Norsk Veteranskibsklub i 1969.

Norges eneste kvinnelige fyrbøter, Bjørg Solheimsli Uhlen, viser gjerne rundt i maskinrommet. Der, i hjertet av båten, står en trippel ekspansjons dampmaskin og en kullfyrt kjele. Begge er originale, fra begynnelsen av hundreåret.

Passasjerer Rangthon Larsen og Henry Vatne våger den bratte trappen ned, og tar inn lyden, lukten og varmen fra dampmaskin og kjele.

— Du og du! Ka vi opplevar! Dette var en opplevelse å se, når du tenker på hvor gammelt det er. Tenk på de kreftene som må til for å få dette til å gå rundt. Menneskene har noen fantastiske hjerner! Du får en stor respekt for dem som laget dette her for 100 år siden, utbryter Rangthon og får greie på hvordan steam og kull må tuktes for at dampbåten skal bevege seg fremover og bakover. Selv er han nordnesgutt fra Verftet og solgte aviser til alle passasjerene om bord i fjordabåtene.

— Vi reflekterte aldri over farten den gangen. Det tok den tiden det tok, smiler pensjonistene og klatrer opp stigen for å ta veteranbroen i øyesyn.

Bedre tid i gamle dager

— Dette var kjekt! Deilig å få oppleve noe nytt, synes Henny Ruth Larsen og Ruth Mariann Nilsen. De husker tilbake til barndommens turer til landet og tilbake til byen, der damene strikket seg gjennom overfarten og oppstandelsen alltid var stor når båten la til kai.

Ved siden av det gamle postrommet om bord sitter en gjeng med sporty damer. Hver uke danser og trener de på Dankert Krohn Seniorsenter, og i går ble det det altså veteranbåttur på den spreke gjengen.

— Kjenn! Det kommer virkelig varme opp! viser Esther Fosse med hånden til venninnene Gerd Halvorsen og Inga Igelkjøn.

— Det var noe annet med dampbåtene i gamle dager. De samme folkene kom igjen hver lørdag, og på den måten ble du kjent med folk. Det tok riktignok litt tid, men folk hadde bedre tid den gangen, mimrer venninnene.

Og god tid, det hadde også «Børøysund» i går, der hun tøffet rundt omkring på Byfjorden i halv fart til stor glede for veteranpassasjerene om bord.

OG SÅ KOM REGNET: – Så heldige vi var med været, strålte flere av de godt voksne passasjerene på tur med D/S «Børøysund». I det båten dampet inn i Vågen igjen, kom det voldsomme høljregnet som hadde holdt seg borte under hele turen.<p/>FOTO: PAUL S. AMUNDSEN