Haukeland universitetssykehus sendte onsdag ettermiddag ut en pressemelding der det heter at 12 pasienter ligger på sykehuset med påvist influensa.

Før nyttår meldte Haukeland at de hadde 14 pasientermed påvist influensa.

Venter på svar

Onsdag har det vært få elleringen influensapasienter ved Barneklinikken, mens elleve voksne er innlagt medpåvist influensa.

— En liten gruppe av de smittedesom er innlagt, kan ha svineinfluensa. For denne gruppen mistenker vi det, oghar sendt inn prøver for å få analyser, sier seksjonsoverlege Steinar Skrede ved Medisinsk avdeling til bt.no.

Svar på prøvene om de har H1N1-viruset (svineinfluensa) kan komme i løpetav «få dager», ifølge overlegen.

Skrede opplyser også at Haukelandom kort tid vil være i stand til å analysere slike prøver selv, slik at deslipper å sende influensaprøver til Folkehelsa.

Kraftig økning ved Ahus

Mange andre sykehus har fått svar på sine prøver for lengst. Ved Ahus i Lørenskog har det vært en kraftig økning i antall pasientermed påvist svineinfluensa, melder NTB.

Siden de begynte å teste pasienter 1. november, er det påvist smitte i 181 prøver. Av disse har 98testet positivt etter 20. desember og 22 av dem igjen fikk påvistsvineinfluensa nyttårsaften.

I romjulen døde en11-åring fra Telemark av svineinfluensa. Det skjedde mens han lå på Rikshospitalet i Oslo.

Oppfordrer til vaksinering

Pågangen har også vært stor på legevakter og legekontorer over hele landet.

— Det er i hovedsakeldre pasienter, altså en av risikogruppene. Derfor ønsker vi å oppfordre allei risikogruppene om å vaksinere seg, sier seksjonsoverlegen.

Smitteoverlege Øystein Søbstad i Bergen sa det samme i BT for et par dager siden. Også Folkehelseinsituttet (FHI) har uttalt at gravide, eldre, diabetikere og folk med kroniske luftveissykdommer bør vaksinere seg.

Anslagsvis 900 personer dør av influensavirus hvert år i Norge. Det er påvist 114 influensatillfeller av virus 2 og 56 av virus B det siste året, ifølge FHI.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post