Tirsdag formiddag var fem barn og to voksne i to barnehager i Ytrebygda bekreftet smittet med Giardia.

- Det kommer mest sannsynlig ikke fra Tiriltoppen, men vi har ikke fått avklart hvor smitten kommer fra, sier eier av Tiriltoppen barnehage, Kjetil Tuvin Hopen.

Barna møter i barnehagen som vanlig.

- Jeg har hatt kontakt med smittevernkontoret og er blitt informert om at det ikke er nødvendig å sette i gang ekstra tiltak, sier Hopen.

BT lyktes ikke i å få kontakt med smittevernkontoret i Bergen tirsdag kveld.

- Snur oss rundt

Allmennmedisinsk senter på Sørås har merket trøkket fra barnehageforeldrene siden det første varselet gikk ut før helgen. Samtlige foreldre er oppfordret til å få sine barn sjekket. Også de voksne i barnehagene skal til legesjekk.

I løpet av åpningstiden tirsdag, tok Allmennmedisinsk senter imot 21 personer som skulle undersøkes for giardia, opplyser allmennlege ved senteret, Geir Erik Vattekar.

De har i utgangspunktet ikke planer om å holde lenger åpent onsdag, men om noen har et spesielt behov for å sjekkes etter normal åpningstid, sier Vattekar at det skal la seg gjøre.

- Vi prøver å snu oss rundt og ta unna når noe slikt oppstår, sier helsesekretær Hildegunn Grindheim og legger til:

- Men vi tar bare imot barn som har fastlege her og som har bestilt time. Andre må henvende seg til sin egen fastlege. 

Barna blir undersøkt av lege. Foreldrene får med hjem utstyr for å ta avføringsprøve. Prøven leveres så på legesenteret som sender den til undersøkelse. Svaret på om barnet er infisert eller ikke, kommer i løpet av en uke.

Så langt har ikke legesenteret oppdaget nye tilfeller blant sine pasienter.

- Neppe vannbåren

Smittevernlege Øystein Søbstad i Bergen kommune veileder de to barnehagene som har oppdaget Giardia.

Ifølge Søbstad ser det så langt ut til å være snakk om et lite utbrudd.

- Det tyder også på at smitten ikke er vannbåren, for da pleier det å være langt flere som blir smittet, sier han.

Likevel ble samtlige foreldre oppfordret til å få sine barn sjekket. Også de voksne i barnehagene skal sjekkes.

- Giardia smitter ikke så lett mellom voksne. Smitten sprer seg lettere i barnehager hvor det blant annet foregår bleieskift, og hvor det er nær kontakt mellom barna, sa Søbstad til BT mandag.

Grunnen til at de ba alle i barnehagen om å sjekke seg, er at ikke alle som er smittet viser symptomer. Symptomene kan være uvelhet, kvalme, løs mage og usedvanlig illeluktende avføring.

Foreløpig bare spekulasjoner

Sist drikkevann var kilde til Giardia-smitte i Bergen, i 2004, fikk 2500 mennesker konstatert smitte.

Kommunen og Mattilsynet jobber nå med å kartlegge hvor smitten kan stamme fra.

- Det kan være mat. Men det kan også meget gjerne være at det er personer som er blitt smittet for eksempel på reise, og siden har tatt med seg smitten inn i barnehagen. Giardia smitter ikke så lett mellom voksne, men smitten sprer seg lettere i barnehager hvor det blant annet foregår bleieskift og hvor det er nær kontakt mellom barna, sier Søbstad.

Han understreker at teoriene om hvor smitten kan stamme fra, foreløpig bare er spekulasjoner.

- Vi forsøker å gå bredt ut og finne ut hva som ligger bak. Når vi har gjort det vi kan, forsøker vi å trekke en konklusjon, sier smittevernlegen.