— Det er lett å se hvem som selger. Du skal være ganske dum hvis du ikke ser hva som foregår, sier Kristian Rossnes (17) til Bergens Tidende.

Elevene i VK 1 Elektro ved Bergen yrkesskole vet hvordan de skal blinke ut en person som selger dop. De gir følgende beskrivelse av den «typiske» dopselgeren: En «slaurete» gutt med et «slaurete» språk, en «tynn reke» som snakker mye om dop og fester.

Elevene er litt usikre på hvor populære og eventuelt respekterte disse elevene er. Uansett er det stadig vekk andre elever som henger sammen med dem.

— Jeg tror alle her inne kjenner noen som bruker hasj eller andre ting. Det er ikke så lett å unngå, sier Kristian Rossnes.

De ser også av og til elever som er ruset i skoletiden.

— Du ser det på dem. De er helt «ute», sier elevene.

Flere kjenner til at et spesielt jentedo ble brukt til å ta seg en blås midt i skoletiden. De kjenner også til at politispanere har tilhold på skolen.

Klasseleder Roald Dalland har også sett en av elevene kjøpe stoff av en annen person i fotgjengerundergangen på Danmarks plass.

— Ellers vet jeg ikke så mye om narkotikabruken på skolen. Elevene vet mer. Læreren får ofte vite ting sist, sier han til BT.

Elevene i elektroklassen som BT snakket med synes ikke det gjør så mye at elever på skolen selger stoff.

— Den enkelte bestemmer jo selv om de vil benytte seg av tilbudet, sier klassekameratene Tommy A. Tvedt og Kristian Rossnes.

VET HVEM SOM SELGER: - Men det går an å la være å benytte tilbudet, sier fra venstre Espen Vangen (17), Kristian Rossnes (17) og Thomas Ulsmåg (17).
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN