— I praksis betyr avtalen at utenlandske selskap som ønsker å distribuere sin musikk til den viktigste målgruppen for utenlandsk musikk i Kina, nemlig studentene, kun kan gjøre dette gjennom Artspages, sier daglig leder i selskapet, Dagfinn Bach, til Bergens Tidende.

Avtalen er undertegnet av Artspages og generaldirektøren for China Education and Research Network.

— Kontrakten kommer som en følge av åtte års målrettet arbeid for å komme inn på det kinesiske online-markedet, som i dag representerer 100 millioner internettbrukere og 400 millioner mobiltelefonbrukere, sier Bach.

Inntektsgrunnlaget?

— Hva betyr avtalen i kroner og øre for Artspages?

— Det er det umulig å svare på før vi har startet salget. I praksis betyr dette at kinesiske studenter som lovlig vil laste ned musikk fra nettet, nå kun kan gjøre det via oss. For å få studentene interessert har vi satt prisene veldig lavt. Det har vi også gjort for å være konkurransedyktige overfor piratene. For også i Kina er det slik at musikk lastes ulovlig ned fra nettet. Både vi og kinesiske myndigheter håper nå at avtalen betyr at studenter flest bare laster ned lovlig musikk, sier Bach.

— Avtalen har ført til stor respons fra plateselskaper i Europa, Latin-Amerika, Afrika og USA, som vil at deres musikk skal bli tilgjengelig via oss til kinesiske studenter, sier Bach.

Lisens i 2001

Etter å ha fått forretningslisens av kinesiske myndigheter i 2001, ble Artspages offisielt åpnet i Kina i januar 2001 ved daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og Kinas kulturminister.

Artspages har også vært ansvarlig for distribusjon av musikken til kinesiske artister til andre land, gjennom de store nettbutikkene som iTunes, Yhaoo, Micrsoft RealNetworks og andre.

Dagfinn Bach var tidlig ute med ideer om musikk på nett, og gjennomførte de første mp3-tester allerede i 1991, lenge før world wide web var en realitet. Dette skjedde i regi av Vestlandsforskning i Sogndal.

Den nye avtalen med Kina involverer også Grieg Music Education i Bergen, kjent fra skoleprosjekter på internett i Bergenfest-regi.

— Selskapet blir en viktig underleverandør for oss, sier Dagfinn Bach til BT.