Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Vesta Forsikring. Fire av ti svarer at de er bekymret for hva klimaendringer kan føre til. De som bekymrer seg mest, er vestlendingene.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at Gudrun, Hårek og Inga medførte rundt 3.300 naturskader. Vestlandet ble hardest rammet.

— Jeg tror det er grunnlag for å anta at vestlendingene bekymrer seg mest fordi de ofte blir hardest rammet av uvær, sier skadedirektør Anne Stine Mollestad i Vesta.

Mollestad tror også både mer uvær og naturkatastrofer som tsunamien i Sørøst-Asia, samt mye fokus på vær og klimaendringer, gjør at folk generelt bekymrer seg mer enn før.

— Uværet som har herjet den siste tiden minner oss om at vi ikke kan kontrollere naturen, og at vi må være forberedt på både store og små katastrofer her hjemme så vel som internasjonalt, sier Mollestad.

Undersøkelsen viser også at folk mener det bør være strengere krav til nybygg og strengere krav til hvor man kan bygge.

— Det viktigste er å forebygge, og ikke handle når orkanen setter inn. Det er viktig å tenke over hvor man kjører når, og hvor man velger å bygge, sier Mollestad til BT.