Ordførere, fylkespolitikere og tillitsvalgte i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er svært skuffet at deres egne partier har landet på å dekke til ubåtvraket utenfor Fedje.

— Jeg synes dette er fryktelig trist. Det er rett og slett uforståelig, sier Otto Harkestad (Ap), ordfører i Øygarden.

- Rasende

— Jeg sitter i styret i Hordaland Ap. Vi hadde besøk av fiskeriministeren forrige uke. Der ble det lagt frem en rapport som viste at det er liten merrisiko ved å heve kvikksølvet, fremfor å dekke det til. Hordaland Ap kom med et tindrende klart signal. Jeg trodde dette gjorde det klart at kvikksølvet skulle heves.

Og hans kollega på andre siden av Hjeltefjorden, Radøy-ordfører Jon Askeland (Sp) istemmer:

— Jeg er rasende. Det har de fått beskjed om helt til topps i Senterpartiet. En ting er at jeg kritiserer vedtaket i stortingsgruppen på det sterkeste, men jeg er også rasende på prosessen, sier Jon Askeland (Sp), ordfører på Radøy.

Han trodde at hans eget parti hellet mot en mellomløsning, heving av så mye som mulig av kvikksølvet og deretter tildekking.

— Slik jeg har forstått det, ble ikke et slikt alternativ lagt frem for stortingsgruppene. Hvis det stemmer reagerer jeg veldig sterkt, sier Askeland.

— Jeg hører også at grunnen til at regjeringen har hatt slikt hastverk med å presse dette gjennom nå, er at det skal med i revidert statsbudsjett.

- Et narrespill

Hans kollega i Fedje kommune, Kristin Handeland er også svært skuffet:

— Jeg er oppgitt, frustrert og helt uenig i beslutningen, sier hun.

Handeland fikk vite om Aps beslutning om å dekke til ubåten gjennom BTs dekning i saken.

— Jeg er veldig lite fornøyd med at vi ikke blir orientert via partiet i en så viktig sak, sier Handeland.

Hun var til stede på folkemøtet i Fedje i forrige uke der fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen lovet å ta med seg tilbakemeldingen fra befolkningen i den videre prosessen.

— Når vedtaket gjøres uken etter fremstår dette som et narrespill for befolkningen på Fedje. Jeg påstår ikke at det var et narrespill, men det blir oppfattet slik, sier Handeland.

Ble ikke orientert

Hele onsdag ventet fylkeslederen i Ap på meldingen om partiets beslutning. Ingen tok kontakt. I går ville han ikke vente lenger og klinte til:

— Dette er en beslutning det er umulig for oss å forsvare. Jeg kommer ikke til å gå på noe som innebærer noe forsvar for dette, sier Sveinung Valle.

Han er svært skuffet over eget parti. Han er og skuffet over at han ikke er blitt holdt orientert.

— Dette viser at den demokratiske prosessen i partiet ikke fungerer. Jeg krever at denne viktige saken ikke bare behandles av gruppestyret i stortingsgruppen, hele gruppen må få være med i behandlingen, sier Valle.

Og det stopper ikke her. I Hordaland Senterparti er frustrasjonen meget stor:

— Jeg er skuffet over eget parti. det at stortingsgruppen er såpass delt viser at uenigheten har vært stor, sier fylkesleder Jostein Ljones.

Han mener politikerne i denne saken gjemmer seg bak fagfolkene og dermed ikke har gjort det som på sikt er best for hele Vestlandet, nemlig fjerne mest mulig av kvikksølvet og dekke til restene.

— Det blir svært vanskelig å skape forståelse for et slikt løftebrudd på Vestlandet, sier han.

- Vestlandet sviktet

I Sogn og Fjordane er Høyanger-ordfører Petter Sortland (A) også skuffet. Han mener Vestlandet nok en gang blir sviktet.

— Vestlandet har en vei å gå for å vinne gjennomslag i denne saken og andre saker. Slik prosessen har vært i det siste tyder mye på at man hadde bestemt seg på forhånd, sier Sortland.

Lederen i Sogn og Fjordane Ap, Nils P. Støyva sier han ikke vil gå ut alt for hardt før han kjenner begrunnelsen for standpunktet.— Vi har støttet Hordaland Arbeiderpartiet og er ikke fornøyd med vedtaket, sier han.

Og ledende fylkespolitikere fra de fire vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har gjennom vestlandsrådet krevd at U-864 blir hevet så snart som mulig.

Rådet er samlet til møte i dag og på bakgrunn av opplysningene om at både Ap og Sp på Stortinget går inn for tildekking av vraket, krever Vestlandsrådet at man hever vraket.

«Ei løysing med heving vil vera i samsvar med eit eintydig krav frå folkevalte organ og kystbefolkninga.» heter det i uttalelsen.

Hva mener du om beslutningen?