— Jeg har hørt at jentene i Norge er pene, og håper å møte noen mens jeg er her, sier Oleg og smiler lurt.

Sammen med 104 andre russiske barn kom han til Norge på tirsdag. For syvende år på rad organiserer Norsk Folkehjelp helse- og ferieopphold for russiske barn i Norge. Barna er delt inn i syv grupper med 15 i hver. Gruppene besøker forskjellige steder i Norge.

— Jeg liker meg veldig godt i Norge, men jeg har bare vært her i fire dager, så jeg har ikke sett så mye ennå, sier Oleg.

Hans gruppe er på sommerleir i Øvre Årdal, og med Årdal som base skal de reise rundt på Vestlandet. Denne helgen besøker de Bergen.

Viltre

Bergens Tidende møter barna på Lekeland fornøyelsespark i Arenum i Bergen, hvor de har fått gratis adgang. Lekeapparatene faller i smak, og det tar ikke lang tid før 15 viltre unger er høyt og lavt. 23 år gamle Anastasia Papova, som er med fra Russland som tolk, må finne seg i å bli dynket i såpeskum av ungene.

— De er temmelig viltre, sier Papova, og prøver febrilsk å ta igjen mens fire unger angriper henne med skum samtidig.

Fra trange kår

Alle barna som er på Norgesbesøk kommer fra trange kår. De fleste av dem har foreldre som har opplevd katastrofer - og derfor kalles de ýkatastrofenes barný i Russland.

— Noen er barn av foreldre som skadet etter Tsjernobyl-ulykken, mens andre har mistet fedre i Tsjetsjenia. Alle kommer fra familier med lite penger, en av jentene som er med har tre brødre og ni søstre, sier Papova.

Mens de er i Bergen, skal de bo på Norsk Folkehjelps hus på Askøy. De har allerede vært på Akvariet, og skal også ta Fløybanen. Neste helg skal de på fjelltur. Det er det Oleg gleder seg mest til på hele turen.

— Jeg har hørt om den vakre norske naturen, og gleder meg til å komme opp på fjellet. Jeg har drømt om å få overnatte der, sier han.

MORET SEG: Det tok ikke lang tid før de 15 russiske barna var både høyt og lavt på Lekeland i Bergen.<br/>Foto: EIRIK BREKKE