RANDI KVINGE

Katter blir sjelden mer enn 16-17 år gamle, så Storepus er intet mindre enn en sensasjon. Omregnet i katteår er hun hele 175 år gammel!

Selv tar den eldre damen i Knarvik sin høye alder med knusende ro, og lever som hun alltid har gjort.

— Hun har hatt et godt liv og er blitt skjemt bort av de hun har bodd hos, men selv gir hun katten i det meste, og er helt klart sjefen her i huset. Spesielt styrer hun over datteren sin, Lillepus, på fem år, sier matmor Hildegunn Mehl.

Det er stort sett bare matmor som får løfte henne, og Storepus freser til hvis uvedkommende nærmer seg.

— Hvis jeg holder henne uten at hun vil, får også jeg meg en karamell, sier Hildegunn.

Aktivt sex-liv

I en alder av 22 år fikk Storepus kattunger. Matmor trodde at pusen for lengst hadde sluttet å ha sex, og sluttet å gi henne p-piller, men så hadde pusen en aldri så liten romanse med en uteligger, og resultatet ble tre kattunger. Nok en gang har katten begynt å få rund mage, og matmor lurer på om det er babyer på gang.

— Hvis hun får kattunger nå, ville det vært helt utrolig, sier Hildegunn.

Storepus ble født i Alversund for over 25 år siden av ukjente foreldre, men flyttet etter hvert til Hernar i Øygarden.

— Her vokste hun opp hos min far, og levde på kokt pale og hummer i 15 år. Katten var hele livet for min far, og han viste den stolt frem til dem som kom på besøk, forteller Hildegunn.

Da faren til Hildegunn ble syk, flyttet Storepus til broren hennes i Arna. Her bodde pusen et par år før hun flyttet til Hildegunn i Knarvik.

Et katteliv

— De to kattene våre dominerer nok en del av livet vårt, og vi degger med dem så godt vi kan. Til jul gir vi dem presanger og pynter dem med sløyfer. Lillepus tar vi med oss i sengen om natten, og når vi reiser på hytten har vi pusene med oss, sier Hildegunn.

Matmor er klar over at pusen ikke kan ha så mange år igjen.

— Det blir svært trist den dagen hun går bort. Men hun skal få en verdig begravelse, og vi skal invitere barna hennes som bor i nærområdet, sier matmor Hildegunn.

Noen eldre?

BT forsøkte i går kveld å finne ut om Storepus har enda eldre artsfrender her i landet. Vi fant ingen. Derimot oppdaget vi at NRK Hedmark og Oppland i sommer kåret den eldste katten i sitt distrikt. Vinneren ble 23 år gamle Pusur fra Tolga. Rene kattungen, altså, i forhold til Storepus.

Den eldste katten i verden, hunnkatten Ma fra England, ble 34 år gammel, ifølge Guinness rekordbok.

Vet du om katter som er enda eldre enn Storepus? Send gjerne en e-post til tettpa@bt.no, sms til 2211, eller ring et av telefonnumrene nederst til høyre på neste side!