I dag har Google lansert den omstridte tjenesten «Gatevisning» i Norge. Både Bergen, store deler av Hordaland og enkelte deler av Sogn og Fjordane er med.

Prøv «gatevisning» her!

Tjenesten, bedre kjent som Googles «Street View», lar brukerne se detaljerte panoramabilder av byenes gater. Tidligere i år var søkemotorgiganten i kontakt med Bergen kommune om et mulig samarbeid rundt lansering av tjenesten i Bergen.

Kamerabiler

De spesielle bilene, utstyrt med kamera på taket, begynte å dukke opp i Norge i april i fjor. Bildene ble tatt fra en bil med ni retningsbestemte kamera, en GPS-enhet og laseravstandsmålere.

Bilene har brukt flere måneder på jobben — det må for eksempel gjøres på dagtid, og det skal heller ikke være regnvær, noe som nok har vært ekstra tidkrevende i bergensområdet.

Etter at bildene er tatt går mye av jobben automatisk. Av hensyn til personvern benyttes teknologi som anonymiserer ansiktene til alle avbildede personer og annen personlig informasjon, som for eksempel registreringsskilter på biler.

— Vi får noen ganger spørsmål om å fjerne bilder. Vi har veldig gode verktøyer for dette, og kan fjerne bilder hvis det er gode grunner for det. Vi prøver også å sløre alle ansikter, sa Thomas Jensen, PR-ansvarlig i Google, til bt.no for en måned siden.

Gatevisning er en del av karttjenesten Google Maps. Tjenesten har lenge vært utbredt i USA, Australia, Japan, og sørvest i Europa. I Norge er det stort sett byer på Vestlandet og Østlandet som har fått muligheten, blant annet Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Store protester

Gatevisning ble gjenstand for store protester da tjenesten ble lansert i Storbritannia i mars i fjor.

Bildet av et nakent barn som leker i hagen måtte fjernes, og i den britiske landsbyen Broughton i Buckinghamshire ble sågar Googles kamerabil jaget ut av byen. En trussel mot personvernet, og et verktøy for kriminelle, hevdet mange.

Også Datatilsynet har vært skeptiske.

— Vi er kritiske og liker det dårlig, men så lenge Google sørger for å anonymisere ansikter, bilskilter og lignende slik at man ikke kan identifisere personer, er det ikke noe brudd på personopplysningsloven slik den praktiseres i dag, og vi kan følgelig ikke gjøre noe for å stoppe denne typen tjenester, sa senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes, da planene for Norge ble kjent i fjor.

PS! Googles kamerabiler fanger av og til opp pussige og morsomme situasjoner. Nettsiden streetviewfun.com har samlet noen av disse - og snart dukker det kanskje opp bilder fra Bergen også.

Disse områdene har Gatevisning:

Har du funnet noe gøy i Googles «gatevisning»? Bruk kommentarfeltet.