De to var unge, frustrerte menn, blant ca. 10.000 andre norske som meldte seg til innsats på alliert side under 2. verdenskrig. Vestaver III handler om noen av dem som deltok i Normandie, blant andre de to flygerne.

Heldige

Johannes Helland og Finn Engelsen var heldige. Helland ble skutt ned og endte i fangenskap. Der satt han resten av krigen. Men før han kom så langt, klarte han å få has på to tyske fly.

Finn Engelsen var bare en hundredel fra utslettelsen da han ble truffet i halevingen over Belgia 14. oktober 1944. Hadde han vært litt seinere ute hadde granaten truffet flyet i hovedvingen.

— Det smalt nokke grassat, og jeg lurte på om jeg måtte hoppe. Kablene i sideroret røk, men jeg klarte meg.

Johannes Helland hadde over 80 turer over Tyskland og Frankrike før D-dagen, og begge var med på første toktet over invasjonsstrendene i Normandie.

— Vi skulle holde tyske fly vekke fra strendene. Der oppe fra hadde vi god utsikt over skuespillet, og så at jageren «Svenner» lå torpedert med baugen over vann. Jeg var glad jeg satt trygt i flyet, sier Finn Engelsen.

Skutt ned

4. juli 1944 ble Johannes Helland skutt ned over Frankrike, av luftskyts nær St. Croix-sur-Mer. Granaten traff motoren, som øyeblikkelig tok fyr. Johannes snudde flyet på rygg, men fikk problemer med cockpitglasset. Til slutt greide han å presse seg ut. Nede på bakken ble han øyeblikkelig plukket opp av tyske soldater.

— De var litt røffe til å begynne med, men høflige og greie. Under forhøret lovet de at jeg kunne få reise hjem til Norge, på visse betingelser.

Johannes Helland er Nordnes-gutt og gikk i siste klasse på Handelsgym. I januar 1943 ble han satt inn i skvadron 332 på North Wield like utenfor London, som del av nærforsvaret av byen.

— Vi ble ganske fort voksne, sier han.

Seinere fløy han jagereskorte for både lette bombefly og flygende festninger over Tyskland.

Omtrent halvparten av kullet forsvant, og i noen kull var det bare et par mann igjen.

Arrangementet er åpent for publikum fra kl. 16.30. Før filmvisningen blir det sang av Marianne Juvik Sæbø, og prosjektleder Johannes Fosse orienterer om filmen.

NÆR DØDEN. Finn Engelsen ved siden av sin Spitfire FNX på Grimbergen 14. oktober 1944 etter et angrep på et tysk luftvernbatteri sør for Rotterdam.