— Det gjelder å utnytte snøen når sjansen er der, sier Kari Fonn.

Sammen med sønnen Simon Fonn Storevik spenner hun på seg langrennsskiene på Fløybanens øvre stasjon. Så er det bare å legge innover lysløypen, mellom snøtunge graner.

— Det er ikke så ofte det er såpass med snø. Men det er andre gang jeg er på ski på Fløyen i år, sier sønnen.

I bakgrunnen er en hel akebrettbataljon på vei mot svingene ned mot sentrum. Fløibanen gikk kontinuerlig i går kveld, og alle avganger oppover var stappfulle av akere og skiløpere i alle årsklasser.

Hvitest i vest

Etter en vinter der nedbøren stort sett har vært våt og varm, har Vestlandet nå inntatt snøtoppen. Åtte av de ti mest snørike destinasjonene på nettstedet skiinfo. nos liste, ligger i vest.

Aller mest snø er det på Strynefjell, som kan skryte av tre meters dybde. Deretter følger Røldal, Voss og Sogn (se faktaboks). Ikke rart at hardt prøvede skisentre jubler.

— Vi har hatt masse blide folk. Så mange kom at det ble litt køer nede i Bavallen, men det tok de fleste med godt humør, sier markedssjef Stig Hernes ved Voss Fjellheisar.

Tusenvis på Voss

Han anslår at nærmere 3000 mennesker var innom lørdag, og tror på like mange i dag. Mye snø, ny ekspressheis og økt hytteutbygging gjør at han ser lyst på utviklingen av Voss som vintersportssted.

— Jeg tror flere får øynene opp for Vestlandet som skidestinasjon, sier Hernes.

At også Bergen har opplevd snø i gatene, hjelper på trafikken.

— Når bergenserne ser det er hvitt rundt seg, kommer de på at de kan reise til Voss. Det er verre når regnet pøser ned i Bergen, mens det snør her, sier markedssjefen.

Eikedalen Skisenter er enda mer avhengig av bergensværets luner. I går kunne daglig leder Fredrik Tønjum notere en skikkelig toppdag.

— Mellom 2500 og 3000 mennesker, masse nysnø og lite vind, reklamerer han.

Klimakrise her?

Tønjum frykter ikke mildværet.

— Vi har en god såle, og tåler en dag eller to med regn. Det er meldt kaldere vær utover uken, sier Tønjum - og kan ikke dy seg for å gi dem som har spådd Eikedalens død som skisted et lite spark:

— Vi hører ikke mye til klimaforskerne disse dagene.

Meteorologene, derimot, tier aldri stille:

— I dag kommer det varmluft innover oss, og vi venter seks-syv varmegrader langs kysten. I Bergen tror jeg snøen vil forsvinne, og det tærer nok på Fløyen også, sier Roar Hansen i Storm Weather Center.

Dermed kan de som liker bare gater glede seg - men snøentusiastene trenger ikke fortvile.

— Over 500 meter kommer nedbøren som snø. Så på mange av skistedene betyr det enda mer snø i dagene som kommer, sier Hansen.

Ørjan Deisz