— Sier du det! utbryter Oddbjørg Høgset, rektor ved Tanks videregående skole. Hun har nettopp fått vite av BT at hennes skole topper listen over videregående med best karakterer på Vestlandet.

— Det er fantastisk, for å si det rett ut, fortsetter Høgset etter å ha fått samlet seg litt.

— Vi får inn veldig gode elever, det er det ingen tvil om. Vi er en privilegert skole. Før i tiden sa de at det var en utvalgt skole. Egentlig er det vel det fortsatt, sier rektoren.

Dagens russ

Ikke bare Tanks gjør det bra. Med et snitt på 3,44 for Hordaland og 3,45 for Sogn og Fjordane, befinner de to vestlandsfylkene seg på gull- og sølvplass i landet.

Det er en bratt oppgang for begge fylkene - og særlig Sogn og Fjordane. I fjor lå nemlig nordfylket som nummer 13, godt bak de den gang suverene opplandselevene. Hordaland lå på fjerdeplass. I år har begge passert både Oppland, andre innlendinger og trøndere om topplasseringene.

Det viser nye tall for skoleåret 2005-2006. Dermed er det karakterene til de som blir russ nå dette gjelder.

Snitt på 4,7

En liten malurt finnes likevel for Sogn og Fjordane. Som ett av tre fylker er ikke tallene for faget som den gang het 1MY - nå praktisk matematikk - lagt inn. Siden snittene generelt er lavere i dette faget, er det ikke utenkelig at Sogn og Fjordane ville rykket noe ned.

Etter Tanks er det Firda videregåande skule på Sandane som tar annenplassen, tett fulgt av Bergen Katedralskole og Os gymnas.

Men ingen av disse kunne hamle opp med Sandsli videregående innenfor matematikk.

— Nei, det var ikke overraskende i det hele tatt, sier rektor ved skolen, Jostein Torvik. Hans elever hadde nemlig et snitt i matte på hele 4,7. Det er trolig blant de aller høyeste i hele landet.

Tung trend

— Hos oss er det nesten en unaturlig stor del av elevene som velger tunge fag som matematikk, fysikk og kjemi. Det har vært en trend de siste årene, sier Torvik. Som heller ikke er overrasket over at Vestlandet gjør det skarpt.

— Ser du over tid, har vi kommet godt ut gjennom en lang periode. Med 46 videregående er Hordaland kanskje det største skolefylket. Det er kanskje ikke helt tilfeldig, tror Torvik.

Begge rektorene innser at fritt skolevalg gjør dem sterkere.

— Slike rangeringer kan slå negativt ut for noen skoler. Men jeg er ikke så redd for vår skole sin del. Det blir spennende om vi klarer å fortsette denne trenden, sier Torvik.

Hans kollega Oddbjørg Høgset tror ikke forskjellen ville vært så stor med eller uten friheten til selv å velge skolen.

— Det viser seg at de fleste søker der de ville blitt plassert også før. Skolene i sentrum har alltid hatt høye søkertall, sier Høgset.

FYLKESOVERSIKT: Trykk på knappen over grafikken for å se større versjon.
TOPPER: Rektor Oddbjørg Høgset og Tanks videregående skole topper listen over skoler på Vestlandet. Med et snitt på 3,9 plasserer skolen seg milevidt foran landsgjennomsnittet på 3,2.
Deisz, Ørjan