— Kort og godt galskap, sa advokat Jørgen Riple da politiet krevde to års ubetinget fengselsstraff for klienten.

Kim Aron Eriksen, innehaver av uoffisiell norgesrekord i kriminalitet de siste årene, hadde etter politiets oppfatning stjålet en gitar. Tyveriet var i seg selv ikke så alvorlig, men lovens lange arm ville likevel straffe Eriksen knallhardt.

Årsak: Dette var han 27. dom.

— Så snart han kommer ut igjen, ruser han seg og begår nye straffbare handlinger. Verken fengslet eller helsevesenet kan hjelpe denne mannen. Han kommer aldri til å endre seg, sa politiadvokat Helge Vigerust.

Snart fri mann

Bergen tingrett kjøpte ikke politiets argumentasjon.

For det første mente dommerne det ikke var bevist at Eriksen hadde stjålet Vinskvettens Fender Stratocaster, bare solgt den videre. For det andre syntes de at to års fengsel var for drøyt, selv for en gjenganger av hans kaliber.

«Retten bemerker at straffen skal stå i forhold til den straffbare handling som er begått», heter det i dommen.

Man kan ikke låse noen inne, bare for å forhindre at vedkommende ikke begår nye straffbare handlinger. Dommerne mener at Eriksen trenger behandling, og at ettervernet i praksis ikke fungerer.

27-åringen ble dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for medvirkning til gitarheleri. Han har allerede sittet 80 dager i varetekt. I praksis betyr det at han kan løslates i neste uke.

Vil sone litt lenger

— Dommen viser at aktor påstand var en skivebom. Eriksen er svært fornøyd med straffeutmålingen, sier advokat Riple.

Han forsøker nå å finne plass til Eriksen ved en behandlingsinstitusjon.

— Selv om min klient kan bli løslatt allerede neste uke, ønsker han å bli værende i fengsel litt lenger. Det er viktig at vi først stabler på beina et behandlingstilbud, ellers frykter jeg at det ikke går lang tid før han pågripes igjen, sier Riple.

Påtalemyndigheten vurderer nå å anke dommen til Gulating lagmannsrett.

— Jeg stiller meg uforstående til straffeutmålingen. Etter min mening ivaretar ikke denne dommen samfunnets interesser, sier politiadvokat Helge Vigerust.

SNART FRI MANN: Kim Aron Eriksen (29) slapp unna med 90 dagers fengsel. Påtalemyndigheten krevde to år.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE