– Dette er svært urovekkende. De 3 siste årene har henholdsvis 17, 16 og 10 personer omkommet i trafikken i Hordaland. Og hittil i 2008 har vi altså hatt syv trafikkofre allerede, sier fylkessekretær Arne Aase i Trygg Trafikk Hordaland.

Dødsulykke i Arna

Det syvende livet gikk tapt senest mandag morgen. Da omkom en person i en front mot frontkollisjon mellom en lastebil og en personbil i Arnanipatunnelen. Ifølge politiet var det én person i hver bil. Føreren av lastebilen skal være fysisk uskadet.

Politiet ville i går ikke opplyse om kjønn eller alder på den omkomne, og etterlyser vitner i saken.

– Vi ønsker å komme i kontakt med personer som var på stedet kort tid etter ulykken, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt.

Vitner bes kontakte politiet på telefon 02800.

Femte dødsoffer i tunnelen

Det er ikke første gang det skjer en dødsulykke i Arnanipatunnelen. Fire personer har tidligere mistet livet etter ulykker i tunnelen, ifølge Statens vegvesen:

  1. august 2005: En personbil kjører i fjellveggen, og en 22 år gammel mann omkommer.
  1. mai 1996: En kvinne (75) og en mann (67) dør etter at tre personbiler og et vogntog kolliderer.
  1. mai 1995: To biler kolliderer front mot front, og syv personer blir skadet. Tre av personene blir alvorlig skadet, og en tre år gammel gutt dør som følge av skadene 21. juni samme år.

  Ber folk skjerpe seg

  I januar omkom tre personer i Hordaland, og i februar to. Mars begynte på ingen måte bedre. Natt til lørdag omkom en 36 år gammel mann i en kraftig kollisjon i Arnaveien. Så langt i år er 42 personer omkommet i trafikken her i landet, mot 35 i samme tidsrom i 2007.

  – Jeg kjenner ikke årsakene til de siste ulykkene, men 80-90 prosent av alle trafikkulykker skyldes menneskelig svikt. Jeg håper virkelig at folk tar til vettet, slik at vi klarer å snu utviklingen, sier Arne Aase.

  Fylkessekretæren synes mange bilførere har en dårlig holdning.

  – Det virker som om mange bilister ikke synes det gjør noe å bryte trafikkreglene litt. Men det er en grunn til at regelverket er der, og alle bør tilstrebe å følge det, sier Aase.

  – For uoppmerksomme

  Han fremhever videre hvor viktig det er å bruke blinklys, å plassere seg rett ved avkjørsler og i rundkjøringer. I tillegg understreker han hvor avgjørende det er å avpasse farten etter kjøreforholdene.

  Aase mener mange er altfor uoppmerksomme når de kjører bil.

  – Folk stresser generelt veldig mye når de kjører, og gjør gjerne andre ting enn å holde øynene på veien. Det kan fort bli fatalt. Ett sekunds uoppmerksomhet kan være nok, sier fylkessekretæren.

  Hva synes du om saken? Si din mening her.

  OMKOM: Føreren av denne personbilen omkom i en kollisjon med en lastebil i Arnanipatunnelen mandag morgen. Vedkommende er det syvende trafikkofferet i Hordaland så langt i år.
  Silje Katrine Robinson