Er du plaget av astma eller andre luftsveiproblemer bør du holde deg langt unna Danmarksplass i dag. Luftkvaliteten er nemlig dårligere enn på svært lenge. Målingene lyser rødt og varsler høy helserisiko for utsatte grupper.

Hele november har det vært

Støveksplosjon på Danmarks plass ,men nå har altså situasjonen blitt enda verre.

— Jeg har ikke sett så høye verdier noen gang i løpet av det siste halvannet året, sier Rolf Enger i Ren luft Danmarksplass.

- Barna kan ikke gå ut

Det er kombinasjonen av rivningsarbeid på Krohnsminde, mye trafikk og stille klart vær som gjør luften så dårlig. Klokken ni var verdien av PM10 (grovt svevestøv) 608. Til sammenligning var tilsvarende verdi ved Rådhuset på 40!

— Folk må jo prøve å holde seg borte på slike dager, men det er ikke så lett når man jobber eller bor i området. Barn med astma kan ikke gå ut uten å bli syke, sier Enger som selv holder til i nærheten av Danmarksplass.

Vil ha lysvarsling

Han etterlyser bedre varsling av den dårlige luftkvaliteten.

— Vi synes det er veldig dårlig at det ikke finnes et ordentlig varslingssystem som kan advare folk om å holde seg unna. Slik det er nå må man inn på nettet for å sjekke luftkvaliteten. Det beste hadde vært lysvarslinger eller flagg på stedet, sier Enger.

Ifølge leder i Helsevernetaten Ingvar Tveit ligger målingsstasjonen for luftkvaliteten på Danmarksplass midt i et anleggsområde.

Demper støv med vann

— Dette gjør at verdiene blir svært høye når rivingsarbeidet pågår. Problemet er selvsagt reelt for de som jobber med dette og de som passerer, men andre deler av Danmarksplass er mindre forurenset, sier Tveit som ønsker å flytte målestasjonen.

— Vi har bedt anleggsarbeiderne om å dynke bygningsmassene i vann slik at det blir mindre støv. Dette ser ut til å ha hatt en effekt, sier han.

Tveit er uenig i at varslingssytemet er for dårlig.

— Vi informerer om ventet luftkvalitet både i BA, BT og NRK, og mener dette er tilstrekkelig, sier han.