— Jeg sliter med å huske ting riktig, har mannen i 40-årene sagt i avhør med politiet.

Mannen, som hevder han var Veronica Heggheim Stegegjerdets (22) kjæreste, ble sist uke arrestert av politiet.

Det skjedde under et vitneavhør av mannen.

Vi må holde alt åpent

Arne Johannessen, lensmann

I dette avhøret sa mannen - for tredje gang - at han var med 22-åringen hjemme hos seg selv fra fredag 24. oktober til lørdag 25. oktober.

Og at han så kjørte henne hjem lørdag formiddag.

Endret forklaring

Akkurat dette tidsrommet står helt sentralt i etterforskningen av Stegegjerdets forsvinning og dødsfall, som regnes som mistenkelig.

Etter lørdag 25. oktober finnes det nemlig ingen livstegn fra 22-åringen.

«MISFORSTÅELSE»: - Jeg husket bare ikke riktig, sier mannen som er siktet for falsk forklaring. Han sa først han hadde kjørt Veronica (22) hjem den dagen hun forsvant, men har siden - konfrontert med mobilspor i saken - endret forklaring. ARKIVFOTO: Håvard Nesbø, Sogn Avis

Og den siste sikre observasjonen av henne har vært knyttet nettopp til at mannen i 40-årene kjørte henne hjem og satte henne av.Nå viser imidlertid spor fra en mobiltelefon at mannen må ha forklart seg uriktig om hva han og Veronica gjorde i dette tidsrommet.

Konfrontert med det i avhør, endret mannen forklaring. Nå skal han huske — med støtte i de elektroniske sporene - at det forholdt seg annereledes.

Dette er nå mannens nye forklaring, ifølge en kjennelse fra Sogn tingrett:

  • Han reiste hjem til Stegegjerdet i 16-tiden fredag 24. oktober, og dro derfra igjen etter ikke altfor lang tid.
  • I 22-tiden samme kveld reiste han tilbake til Stegegjerdet.
  • Han forklarte seg feil i tre avhør fordi han mente å huske at det var slik. Inntil han fikk se politiets sporing av mobiltelefonen, var han «sikker på at det var slik det foregikk». VG omtalte innholdet i kjennelsen først, etter at den ble gjort offentlilg onsdag.

Hva som skjedde etter at mannen oppsøkte Stegegjerdet den aktuelle fredagskvelden, fremkommer ikke. Politiet vil heller ikke kommentere dette.

«Forvirret»

Den siktede mannen ble første gang kontaktet av politiet dagen Stegegjerdet ble meldt savnet, tirsdag 28. oktober.

Denne dagen ble han også kalt inn til vitneavhør i forsvinningssaken.

Etter å ha blitt siktet for falsk forklaring i slutten av november, sa han at han var forvirret og i sjokk. Allerede da politiet kontaktet ham, skal han ha vært sikker på at Stegegjerdet var død.

I tingretten sist uke vedgikk mannen å ha forklart seg objektivt feil, men mener at han ikke har forklart seg feil med vilje.

Politiet har sagt at mannen fortsatt har status som vitne i etterforskningen rundt Veronicas forsvinning og død.

- Holder alt åpent

Fredag sier regionlensmann Arne Johannessen til BT at anklagene mot mannen i 40-årene «ikke har endret noe på situasjonsbildet».

— Det er sprik i forklaringene hans. Det betyr at vi må holde alt åpent, sier Johannessen.

FUNNET DØD: Veronica Heggheim Stegegjerdet (22). Mannen som nå er siktet for falsk forklaring i Veronica-saken, sier han var 22-åringens kjæreste.
Politiet/privat

— Men hva er nå tidspunktet for siste sikre observasjon av Veronica? - Per nå er det ikke noen endret oppfatning av når Veronica sist ble sett i live. Vi holder oss til at det er lørdag formiddag, og at det var siktede som så henne da.

- Men kjørte han henne hjem og satte henne av, slik han har forklart?

— Nå må jeg bare stoppe å kommentere. Jeg kan ikke gå inn i detaljer rundt etterforskningen.

- Tidligere har dere lagt til grunn at det sannsynligvis var Veronica som ble sett på tur ved Årøyelva, i 18-tiden lørdag 25. oktober, altså etter at siktede skal ha sett henne. Tror dere fortsatt det var Veronica som ble sett der?

— Det vi har sagt før, gjelder fortsatt. Noen flere kommentarer har jeg ikke nå, sier regionlensmannen.

- Ville blitt løslatt

Den siktede mannen skal nå sitte varetektsfengslet frem til julaften, basert på anklager om narkotikaforbrytelser.

Gulating lagmannsrett mener det er grunn til å mistenke ham for å forklare seg bevisst uriktig, men avgjorde onsdag at det i seg selv ikke er et selvstendig grunnlag for fengsling.

— Hadde dette kun vært en siktelse om falsk forklaring, ville han blitt løslatt, sa mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, etter Gulatings behandling av saken.