Det bekrefter påtaleansvarlig for saken, politiadvokat Sissel Kleiven, overfor BT torsdag formiddag.

Hvis politiet skulle ha krevd forlenget varetekt, måtte de gått til retten senest lørdag. Kleiven sier det ikke vil skje.

— Siktede blir løslatt mest sannsynlig fredag ettermiddag, sier Kleiven.

Mannen i 40-årene er anklaget for falsk forklaring i Veronica-saken, og for vold mot henne før hun forsvant.

Men fengslingen av ham har utelukkende vært basert på et tredje forhold i siktelsen: Overdragelse av rundt ett kilo hasj.

Ikke fare for ødelagte bevis

Politiadvokat Kleiven forteller at «noen etterforskningsskritt gjenstår» i løpet av torsdag og fredag.

— Men vi regner med å få gjort det vi skal, og at vi dermed kan løslate siktede fredag ettermiddag.

Forklaringen er at politiet ikke lenger mener det er bevisforspillelsesfare i saken.— Vi kan ikke lenger legge til grunn at det er fare for at han ødelegger bevis, sier Kleiven.

- Skjer det noen endring i siktelsen mot ham?

— Foreløpig står siktelsen ved lag. Det er en fortløpende vurdering om vi skal endre den, sier Kleiven.

Kun fengslet for narkotika

— Han er orientert om løslatelsen. Han har vært veldig lei seg. Det er kjæresten hans vi snakker om, sier siktedes forsvarer, advokat Trygve Staff.

«SJEKKET UT»: - Det er rett og slett ikke holdepunkter for at han har hatt noe med Veronicas forsvinning eller død å gjøre. Han er nå sjekket ut av dette, sier siktedes forsvarer, advokat Trygve Staff. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN

Både siktede og forsvareren synes løslatelsen var «på høy tid».— Jeg forventer at siktelsespunktene mot ham som har med Veronica-saken å gjøre, blir frafalt. Dette er en liten narkotikasak som han har erkjent. Det er rett og slett ikke holdepunkter for at han har hatt noe med Veronicas forsvinning eller død å gjøre. Han er nå sjekket ut av dette, sier siktedes forsvarer, advokat Trygve Staff.

Mannen i 40-årene var senest onsdag i et avhør med politiet der Veronica var tema.

- Føler du at politiet har anklaget din klient for Veronicas dødsfall?

Han er nå sjekket ut av dette

Trygve Staff, forsvarer, om kobling til Veronica-saken

— De har skilt skarpt mellom siktelsespunkter og kobling til dødsfallet i det de har uttalt. Men medieomtalen har jo vært massiv. Og temaet i mange avhør av min klient, senest onsdag, har vært hans bevegelser i forhold til Veronica og hans kontakt med henne, sier Staff.

Voldsanklagen mot mannen skal blant annet baserer seg på at Stegegjerdet, som ble funnet død fredag 14. november, skal være påført flere hevelser i ansiktet.

I går kom det frem gjennom den endelige obduksjonsrapporten at 22-åringen døde av drukning.

Mistenkelig

Etter at 22 år gamle Stegegjerdet ble funnet død i Sogndal i midten av november i fjor, har politiet med stor styrke etterforsket saken som et mistenkelig dødsfall.

Kripos har vært tungt inne i saken. Også etter nyttår har etterforskere fra spesialorganet vært på plass i Sogndal.

Kripos-folkene skal ha dratt fra bygden sist torsdag, men fire-fem tjenestemenn fra politidistriktet har fortsatt etterforskningen etter det - blant annet med avhør.

Så kvinne med hund

Tidsrommet fredag 24. oktober-søndag 26. oktober står helt sentralt i etterforskningen av Stegegjerdets forsvinning og dødsfall, som siden midten av november har blitt etterforsket som mistenkelig.

Her er noe av det som er kommet frem om dette tidsrommet gjennom politiets etterforskning:

  • Den siste sikre observasjonen av Stegegjerdet var opprinnelig knyttet til at den nå siktede mannen i 40-årene kjørte henne hjem om formiddagen lørdag 25. oktober.
  • Etter at han ble siktet for falsk forklaring, har mannen forklart at han reiste hjem til Stegegjerdet i 16-tiden fredag 24. oktober, og dro derfra igjen etter ikke altfor lang tid.
  • I 22-tiden samme kveld reiste han tilbake til Stegegjerdet. Hvor lenge han skal ha blitt der da, har politiet foreløpig ikke sagt noe om.
  • Søndag 26. oktober kan også være en aktuell dag for siste observasjon av 22-åringen. Et vitne som opprinnelig mente å ha sett Stegegjerdet nær hjemmet hennes lørdag 25. oktober, endret sin forklaring. Nå mener vitnet at observasjonen av en kvinne med hund var ettermiddag eller kveld søndag 26. oktober.
STILTE OPP: Samme dag som Veronica Heggheim Stegegjerdet ble funnet død, ble mannen i 40-årene intervjuet anonymt av Sogn Avis. ARKIVFOTO: Håvard Nesbø, Sogn Avis