ROY HILMAR SVENDSEN

Ukjente gjerningsmenn har gått løs på i overkant av ti gravsteiner på Assistentkirkegården ved Byporten. Tre-fire av gravminnene er så ødelagt at de trolig ikke kan repareres.

— Dette er bare veldig trist. Disse gravminnene står på et historisk anlegg som vi nettopp har pusset opp, sier May Kristin Røen, som er kirkegårdssjef i Bergen.

Hærverket ble oppdaget av tilfeldig forbipasserende tidlig søndag morgen, og Røen anmeldte vandalene til politiet noen timer senere.

Den nedlagte Assistentkirkegården består av gravminner fra 1700- og 1800-tallet, og hele kirkegården er fredet. Gravplassen ble opprinnelig laget på grunn av mangel på plass i Bergen, og skulle tjene som siste hvilested for mennesker som soknet til Domkirken, Korskirken og St. Jakobs kirke.

— Mange av gravminnene her er helt unike. Flere av dem er laget av støpejern eller steinskulpturer som trolig er importert fra Europa, forteller Røen.

Flere av gravminnene som er ødelagt i helgen, er av støpejern. Røen forteller at de muligens kan lappes sammen, men at de et slikt arbeid er svært vanskelig og kostbart.

— De er umulig å erstatte. For Bergen som en viktig historisk by er dette et stort kulturhistorisk tap, sier kirkegårdssjefen til Bergens Tidende.

Politiet fikk først høre om hærverket i går ettermiddag, og hadde da lite å gå etter. Tips i saken kan rettes til Bergen Sentrum politidistrikt på telefon 55556300.

ØDELAGT I HELGEN: Flere av gravminnene som ble ødelagt i helgen er av støpejern. De kan muligens lappes sammen, men kirkegårdssjefen i Bergen tror at et slikt arbeid kan bli både vanskelig og kostbart. <br/>Foto: HELGE HANSEN