EGIL NATVIK HOEN

Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) planlegger nemlig å bygge to fem etasjers leilighetskomplekser i Nordnesveien. Ett på hver side av et vernet hus fra 1830. Eieren av det gamle huset og naboene raser mot planene til BOB som om kort tid skal behandles av kommunen.

— Jeg synes det er helt vanvittig. De har ikke tatt hensyn til de opprinnelige husene i det hele tatt, mener Morten Evlid som bor i Nordnesveien 40 - også kjent som "Krügerhuset".

Vernet Riksantikvaren vernet huset i 1975 og begrunnet det blant annet med at huset er et av de få gjenværende små trehus i området. Godkjennes tegningene, må husets veranda og flaggstang fjernes - bygningen sør for huset er nemlig planlagt 1 1/2 meter unna.

— Slik tegningene ser ut, vil jeg på den ene siden få tre verandaer vendt mot huset mitt. Alle vil se rett inn i stuen, forklarer Evlid.

Arkitekt Trude Ellingsen og Rune Karlsen i arkitektgruppen Cubus, har laget tegningene på oppdrag fra BOB. Hun mener de planlagte byggene passer godt inn.

-Vi har prøvd å tilpasse oss så godt som mulig. At det ligger tett, er en del av stilen i området. Det er faktisk vanlig at det ligger tettere enn vi har lagt opp til, sier hun.

- Mister ikke glans Anna Rognerud Drageset i BOB mener prosjektet vil tilføre området positive verdier.

— Byggene vil skjerme bakfasaden til byggene over som ikke er noe flotte å se på. Jeg synes ikke det vernede huset mister noe glans, sier hun.

Naboene til de planlagte byggene er ikke bare opptatt av dets utseende. De er også bekymret for at det mye brukte friluftsarealet vil forsvinne.

— De omtaler det som et kratt uten betydning, men fakta er at området er populært blant barna i området. Skolen har gitt beskjed om at de kommer til å aksjonere hvis det blir noe av planene, sier naboene.

De er allerede i gang med å samle underskrifter mot planene.

— Det tok ikke lang tid før vi hadde 40 underskrifter. Alle fra folk som ikke bor her. Nordnes er nemlig ikke bare til for de som bor her. Mange bryr seg, sier nabo Astrid Eide-Olsen.