Vaksineringen starter tirsdag, og skal gjennomføres ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus. Det opplyser Helse Bergen i en pressemelding.

Unikt

Personene som nå skal beskyttes mot den beryktede sykdommen fugleinfluensa, er alle friske og i alderen 20-40 år. De tilhører en svært eksklusiv klubb når de deltar i ”verdens første kliniske utprøving av H7N1 fugleinfluensavaksine”.

Hensikten med utprøvingen er å studere immunforsvaret og eventuelle bivirkninger etter vaksinasjonen. Prosjektet er finansiert av EU (”FLUPAN”), Universitetet i Bergen og Helse Vest, og er et viktig ledd i styrkingen av europeisk beredskap mot såkalte pandemier, verdensomspennende influensa.

Vaksinene inneholder kun døde virus, og skal ikke utgjøre noen fare for de frivillige "forsøkskaninene".

Gir viktig kunnskap

Utprøvingen er organisert av Influensasenteret ved Universitetet i Bergen og gjennomføres i samarbeid med Medisinsk avdeling, Seksjon for infeksjonsmedisin.

Studien skal gi viktig informasjon om fremstilling og effektiviteten av en ny fugleinfluensavaksine, og hvor lenge beskyttelsen varer, noe som vil komme godt med når en ny pandemi oppstår.

VIRUSFRYKT: Gjennom en glassrute fikk media i vår følge obduksjonene av døde svaner på Veterinærinstituttet. Fortsatt har vi sluppet en livstruende pandemi, men forskerne vil være føre var.
Bergens Tidende