DAG IDAR TRYGGESTADPÅL ENGESÆTERROY HILMAR SVENDSENKNUT EGIL WANG (foto)

Ulykken skjedde om bord på marinens slepebåt «Sleipner» like før klokken 11 i går. Mannskapet på syv var i ferd med å uføre et oppdrag noen hundre meter fra marinebasen da ulykken inntraff.

Stropp i propellen

Loddet skulle heves opp fra sjøen. Vel om bord på slepebåten ble en av stroppene som lå i sjøen virvlet inn i propellen. Det førte til betongloddet ble dratt på sjøen igjen.

— Den vernepliktige så trolig over rekken for å se hva som hadde skjedd med stroppen, og var ikke oppmerksom på loddet som ble dratt mot ham. Loddet traff han i hodet, forteller kommandørkaptein Trygve Thodesen, som er sjef for baseavdelingen ved Haakonsvern.

Den vernepliktige 20-åringen, som kommer fra Sunnmøre, ble raskt hentet av ambulanse og brakt til Haukeland universitetssykehus. Her ble han lagt på operasjonsbordet. 20-åringen ble blant annet påført store ansiktsskader og kjevebrudd i ulykken. Tilstanden ble i går kveld omtalt som alvorlig men stabil.

— Politi, arbeidstilsyn og sjøfartsmyndigheter er rutinemessig varslet. De foretar nå sine undersøkelser. For oss fremstår dette som et hendelig uhell, sier Thodesen.

Tilbud om hjelp

Forsvaret satt i går i gang et større apparat for å ta hånd om familien til den vernepliktige 20-åringen.

— Vi har tilbudt dem transport til Bergen og følger både dem og den skadde opp så godt vi kan. Ellers tar vi hånd om de som var om bord på båten på vanlig måte, sier Thodesen.

Han synes det er veldig trasig at slike ulykker skjer, spesielt med vernepliktige, men understreker igjen at alt tyder på at dette var et hendelig uhell, og at ingen kan lastes for det.

— Både den skadde og resten av det menige mannskapet er vante sjømenn. De blir omtalt som et godt mannskap, sier Thodesen.

SKADD: En soldat ble skadd da han fikk et lodd av denne typen i hodet.
KNUT EGIL WANG