skadene04.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

— Akkurat nå er det veldig fortvilende. Vi er en forholdsvis nystartet bedrift og har investert masse tid, penger og krefter, sier Øyvind Ribesen.Han står utenfor inngangsdøren til Bohusbutikken i Odda, der han er daglig leder og medeier. Butikken ligger på Hjøllo på østsiden av elven Opo som flommet over denne uken. Her er det boliger, men også et industriområde med flere bedrifter.

Fredag morgen slapp de ansatte endelig til i møbelbutikken de måtte forlate mens vannet sto høyt på gulvet natt til onsdag.

Inne i butikken er de i full sving med å redde det som reddes kan, få oversikt over det som er ødelagt og å samle opp vannet med to vannstøvsugere.

Milliontap

Gulvet må skiftes, reoler kastes, ytterveggen repareres og hvor mye av varene som er ødelagt har butikksjefen ingen oversikt over ennå.

Et stort problem er at det ikke er veiforbindelse til resten av bygden fordi elven tok med seg broen.

— For at vi skal kunne drive bedriftene våre, må vi ha en løsning for veien. Kundene finner oss ikke ellers, sier Ribesen.

November, desember og januar er de desidert beste månedene for butikken. Hvor mye Ribesen har tapt har han fremdeles ikke oversikt over.

— Med avbrudd og skadene snakker vi noen millioner kroner, men hvor mange vet jeg ikke, sier han.

Permitteringer

I mellomtiden har alle de ti ansatte fått permitteringsvarsel.

skadene05.jpg
FRED IVAR UTSIK KLEMETSEN

— De forstår at det er sånn det må være. De er positive og vil hjelpe til. Ingen ser for seg at det skal sluttes av her.- Overlever dere som bedrift?

— Vi er forsikret og får god hjelpe fra kjeden, sier Ribesen, mens bøttene tømmes på parkeringsplassen utenfor.

Da elven flommet over, jobbet Ribesen og de ansatte beinhardt for å redde verdiene i butikken.

— Det verste var da vi måtte låse og gå mens gulvet var fylt med vann, sier Ribesen.

Kjølevarer ødelagt

I de andre bedriftslokalene rundt ham, er det intet liv å se.Rimibutikken kan ikke starte oppryddingen før containere er på plass for å få kastet maten som ble ødelagt da strømmen gikk. Det lar seg ikke gjøre så lenge det ikke går vei.

Odda kommune har planer om å forsterke en bro lenger nede i elven, og få lagt en midlertidig vei til bolig- og industriområdet på Hjøllo. Det vil tidligst være ferdig i løpet av helgen, opplyser teknisk sjef Jostein Eitrheim.

Dag Augheim, regionssjef i Rimi, forteller at butikken er avhengig av den havarerte broen for at kundene skal komme frem. De må derfor se hvordan den midlertidige veien er, før de kan vurdere om de skal åpne butikken så fort den er ferdig ryddet.

— Jeg skal være med i et møte i kommunen kommende uke, og da får vi også flere svar på hvilke planer som er for nye bro, sier han.

Han slår imidlertid fast at rimikjeden skal fortsette å drive butikk i Odda, selv om åpningsdatoen foreløpig er uviss.

— Vi åpner så fort vi kan og har et tett samarbeid med forsikringsselskapet.

Bygger ny vei

Teknisk sjef, Jostein Eitrheim, kan ikke si når en hovedbroen er på plass igjen. I mellomtiden jobber kommunen og entreprenører med en midlertidig løsning lenger ned i elven.

— Vi har vært på befaring der fredag for å se hvordan vi griper an anleggsjobben. Broen skal forsterkes og vi må etablere vei. Vi kan ikke love noe, men håper den er på plass over helgen.

Han forteller at den nye veien skal kunne tåle kjøretøy på opptil 8 tonn, slik at vareleveringer og kunder skal komme frem i tillegg til beboerne i området.

Samtidig fortsetter sikringsarbeidet langs elveløpet, og i løpet av dagen håper Eitrheim at vannet skal være tilbake i husstandene som har manglet det frem til nå.

— Vår første prioritet er å ta vare på personene som er berørte, sier han.

skadene01.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN