Denne uken arrangeres Bergen internasjonale gitarfestival for femte år på rad. Arrangøren har opplevd en stor interesse de foregående år, og når stjernegalleriet i år er mer imponerende enn noen gang, da er det naturlig at festivalgeneral og kunstnerisk leder Tino Andersen gleder seg ekstra mye.

Allerede i kveld holdes den første konserten, og det er Grammyvinneren og verdensstjernen David Russell som skal stå på scenen i Mariakirken.

– Russell er nok blant verdens aller beste gitarister. Han har spilt her før, og vi er utrolig glade for at han nå er tilbake, sier Tino Andersen.

Utrolig

Det er klassisk gitarspill som gjelder under Bergen internasjonale gitarfestival. Ingen rock n´roll, ingen trekkspill, ingen skinnbukser. Utenforstående vil kanskje rynke litt på nesen ved tanken på en konsert med kun gitarspill, uten elektriske effekter eller tradisjonelt scene-hopp-og-sprett. Tino Andersen lover imidlertid at de som tror klassisk gitar er kjedelig, tar fryktelig feil.

Da vi snakker med Andersen, viser vi ham et YouTube-klipp som denne journalisten synes er råtøft. Klippet viser gitaristen Andy Mckee, som i sin egenkomponerte låt «Driftin», viser en spillestil som er helt unik, og enormt underholdende.

– Jo, det er stilig det der, men her skal du se noe som virkelig er krevende, sier Tino, og viser oss et annet klipp, av den brasilianske gitaristen Fabio Zanon, som spiller en hel symfoni, bare med gitaren. Grepene ser forholdsvis uproblematiske ut, men det tempoet mannen viser med fingrene på sin høyre hånd, er av en verden vi ikke visste eksisterte. I morgen står Zanon på scenen i Bergen.

Vil forbløffe

— Det som gjr gitar så spennende og underholdende, er alle variasjonene man kan spille med. En pianist har tonen C, mens gitarister har fire varianter av denne. Så kommer alle mulige måter spille på. Klassisk gitar er virkelig underholdende, og jeg kan love at flere av artistene vil levere spill som vil forbløffe mange, sier Tino.

– Er det noen lokale gitarister som skal bidra?

– Ja, under Fabio Zanons konsert onsdag skal flere norske gitarister delta, og blant dem er Thomas Valeur fra Åsane. Han er et stort talent, som imponerer meg veldig.

Torsdag er det igjen konsert i Mariakirken. Det er gitarprofessor Stein Erik Olsen og den anerkjente gitaristen Olivier Chassain som skal på scenen. Disse skal spille musikk av Ida Prestin, og Tino Andersen lover musikk som aldri før er fremført fra noen scene.

Gitarskole

Fredag skal en ny professor i klassisk gitar på scenen i Mariakirken, nemlig Sven Lundestad. Han var i 1974 den første nordmannen som debuterte i klassisk gitar, og blir av Tino Andersen beskrevet som «han som er først ute med alt».

I løpet av uken som Bergen Internasjonale gitarfestival varer, holdes det sommerskole for gitarister. Her skal de anerkjente gitaristene være med påmeldte gitarister fra hele landet, og prate, spille sammen og utveksle erfaringer, Som arena for sommerskolen har Tino Andersen valgt Åsane Folkehøgskole , som de foregående år.

– Vi har fått god respons på dette, og opplever interesse for denne festivalen fra svært mange land. Dette er en begivenhet som legges merke til i hele verden, og jeg vil rette en stor takk til daværende kultursjef i Åsane, Jan Reidar Rasmussen, som hjalp oss da vi arrangerte første gang, sier Tino.

Besøk Åsane Tidende på nett.

Les flere nyheter på våre lokalsider.

Skal du på årets gitarfestival?

SPILLER I KVELD: Verdensstjernen og Grammyvinneren David Russel spiller i Mariakirken i kveld.PRESSEBILDE
GLEDER SEG: Arrangør Tino Andersen gleder seg stort til årets gitarfestival, som starter i kveld.
Andreas Isaksen
GITARSKOLE: På Åsane Folkehøgskole møtes verdensstjerner og gitartalenter fra hele landet.
Thorbjørn Orø
SPILLER ONSDAG: Den brasilianske gitaristen Fabio Zanon spiller i Mariakirken onsdag.PRESSEBILDE