Denne uken blir millioner av mennesker over hele kloden gjort oppmerksom på at Bergen har en skopusserbod i verdensklasse.

Det er reporteren fra det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek som har fått gnikket skoene sine i boden på Torget.

Han oppfordrer magasinets mange millioner lesere til å følge eksempelet.

«Buy a shoeshine on Torget at Bjørnekrem.» Få skoene dine pusset i Bjørnekrem-boden på Torget, skriver han.

Selv syntes han det var som å være på sirkus å sitte inne i den «trommeliknende» runde boden.

I artikkelen «4 hours in Bergen» nevner han ikke severdigheter som Fløibanen, Akvariet, Troldhaugen eller Mariakirken. Men skopuss-sirkuset derimot ...

Jubler og gremmes

— Nei, no e' eg aldeles fra vetet! jubler skopussersjef Turid Sveen (55) i skrekkblandet fryd når vi forteller at bedriftens gule stolthet er blitt verdensberømt.

Hun synes det er festlig at bergensk «shoeshine» har fått internasjonalt gjennombrudd. Men hun gremmes over at boden ikke står på Torget, slik Newsweek forteller, men tvert imot hjemme i familiens hage på Espeland.

Og forklaringen på det er ingen solskinnshistorie.

— Vi har stått ved Blomstertorget i mer enn ti år, men i vår begynte problemene, forteller shoeshine-sjefen.

For på vårparten i år måtte skopusserboden i særklasse flyttes litt lenger nordover på Torget i forbindelse med arbeidene som skulle gjøres.

— Det hadde vi forståelse for, presiserer Turid.

Men fullt så mye forståelse har hun og ektemann Atle Sveen ikke for det som deretter skjedde.

— To ganger til i løpet av den senere tid har vi fått beskjed om å flytte på boden. Først gang da det kom tivoli som skulle ha plassen. Deretter skulle TV 2 disponere plassen - og siste gang var det Oktober-festivalen som krevde plass.

— Hele tiden måtte vi flytte på oss. Og da vi til slutt endte opp der hvor det lukter aller verst, meldte vi pass og flyttet boden opp på Espeland, forteller Turid.

Hun syntes plasseringen boden til slutt fikk, var uverdig.

Søker igjen

Samtidig oppfordrer Newsweek altså sine horder av lesere over hele verden til å reise til Bergen for å få blanket skoene i Bjørnekrems voks og olje - på Torget.

— Vi søker om bedre plass på Torget neste år og satser på at vi skal slippe å ta tusenvis av turister hjem i hagen på Espeland, trøster Turid.

Fremdeles litt i sjokk over å ha blitt verdensberømt på en onsdag.