Når temperaturen stiger, henger det ofte sammen med annet ekstremt vær. Ofte, spesielt i sør, gir det katastrofale følger.

­— Flommen i Øst-Europa i 1997 kostet 100 mennesker livet. En tilsvarende flom i Øst-Afrika ville kostet 100.000 menneskeliv, sa den kenyanske miljøverneren Grace Akumu for noen år siden.

Asia er verdensdelen som rammes kraftigst og som må betale mest for miljøsyndene. Også i år har de største katastrofene funnet sted der.

India ble i mai og juni rammet av en kraftig hetebølge som tok livet av minst 1400 personer. Temperaturene var oppe i uutholdelige 49 grader. Så kom monsunen med et kraftig regnvær som førte til at minst 50 menneskeliv gikk tapt i India, Bangladesh og Nepal. Bare i Bangladesh var en million mennesker på flukt fra vannmassene.

På Sri Lanka døde 300 mennesker i jordras under monsunregnet og høstens teproduksjon forventes kraftig redusert. En familie på åtte var blant de 30 som mistet livet i Pakistan da vannet jevnet en rekke hus med jorden.

I Kina omkom også flere hundre som følge av flom. Til nå i år har 580 mennesker blitt skyldt bort av vannmassene eller blitt begravd i jordras. Få ble reddet av mannskapene som febrilsk gravde etter savnede i gjørmen. I alt er 2,3 millioner er drevet fra hjemmene sine. En tyfon tok livet av 21 mennesker på Filippinene. Vindstyrken ble målt til hele 185 km/t da en tyfon herjet sør i Kina.

På andre siden av Stillehavet, i Peru, døde 60 mennesker av kulde i fjellene. 18 personer døde og 32.000 var uten mat og drikke under en kuldebølge i juli i fjor.

Mai ble en rekordmåned i USA med 562 tornadoer. 41 mennesker ble drept. Flere orkaner har herjet statene siden og flere er ventet i august. De siste ukene har Italia og de andre middelhavslandene vært plaget med en enorm hete. Temperaturen i havet utenfor Roma skal ha vært oppe i 27 grader. Og det ble meldt om dobbelt så mange mygg som vanlig.

I Frankrike bidro det varme og tørre været til skogbrannene den siste uken. Øst i Europa og i Tyskland regnet det kraftig i juli og flere byer flommet over.

I Storbritannia pågår fortsatt bookmakernes veddemål om gradestokken vil krype over 100 fahrenheit.

Og på Afrikas horn, i Eritrea, lever millioner på sultegrensen som følge av en lang tørkeperiode.