Shanghai i Kina er det raskest voksende økonomiske sentrum i verden, og skyskraperne spretter opp i hundretall hvert år.

Nå er myndighetene fast bestemt på å overta tronen som byen med verdens høyeste hus. I dag er det Petronas-tårnene i Kuala Lumpur som innehar tittelen, mens Shanghais Jinmao-bygning er verdens tredje høyeste. I mellom finner vi Sears-bygningen i Chicago, mens World Trade Center i New York som kjent er eliminert fra listen.

Shanghai World Financial Center er under bygging på nabotomten til Jinmao-bygningen, i bydelen Pudong i Shanghai. Denne uken ble byggingen gjenopptatt etter å ha stått nesten stille siden 11. september 2001. Skyskraperen skal få 101 etasjer og blir 492 meter høyt når det åpner i 2007. Det er rundt 40 meter høyere enn Petronas-tårnene.

Det mest oppsiktsvekkende med arkitekttegningene er det gigantiske hullet som utgjør rundt 20 av de øverste etasjene. Det japanske firmaet som står bak konstruksjonen sier hullet skal gjøre skyskraperen mindre utsatt for vind og bidra med luft og lys. De avviser at det er planlagt en flyrute gjennom hullet, selv om det er stort nok til det. Ellers vil de øverste etasjene bestå av et luksuriøst hotell og restauranter.

SMUTTHULL: Verdens høyeste hus får luftehull i toppen. Til venstre er Jinmao-bygningen, verdens tredje høyeste.
REUTERS