— Dersom jeg skulle være så heldig å vinne, er dette den største sjekken jeg noen gang har mottatt i et bakkeløp, sier seks ganger verdensmester Jonathan Wyatt (37) fra New Zealand.

Skåla Opp, som går av stabelen i den lille bygden Loen i Sogn og Fjordane, tiltrekker seg bakkeløpere i verdensklasse.

236.000 kroner

Og det er ikke bare på grunn av utsikten på toppen av det 1848 meter høye fjellet. Førstepremien i Norges råeste motbakkeløp er 30.000 kroner.

I år har en utstyrssponsor spyttet inn ekstra premiekroner, og lokker med ytterligere 50.000 kroner til den som slår løyperekorden. Belønningen gjelder både i dame- og herreklassen.

Totalt har løpet 236.000 kroner i pengepremier. De syv beste i hver klasse blir premiert.

Ikke bare Wyatt selv, men også hans italienske kone, er et råskinn til å forsere motbakker.

Skulle begge vinne på ny rekord håver de inn 80.000 kroner hver.

- Vanskelig å slå

Antonella Confortola vant Skåla Opp i fjor og er sammen med norske Anita Håkenstad Evertsen favoritt til å vinne årets utgave.

Evertsen har løyperekorden på 1.20,06 (2008), men presseansvarlig Christian Prestegård anslår at det er mulig å springe hele fem minutter raskere i år på grunn av utbedringer av løypetraseen. Dugnadsarbeidet har pågått i tre år.

— Den gamle rekorden blir likevel vanskelig å slå, tror Confortola.

Wyatt er ydmyk, og sier at selv om han gjerne skulle likt å slå rekorden, må han først beseire et beinhardt startfelt med fjorårsvinner John Sompol fra Kenya og treeren fra i fjor, David Schneider fra Sveits.

— Skal du ta rekorden må du også sørge for at du passerer målstreken først, sier Wyatt og smiler.

Avdøde Jon Tvedt fra Gular har rekorden på 1.08,39 (2007). Wyatt løp bare tre sekunder saktere da han vant i 2008.