Valg av foreldre er som kjent viktig. Men det er også stor forskjell ut fra hvor du blir født. For de fleste av oss er det for sent å tenke på disse tingene, men det har ikke stoppet engelske forskere.

The Economist Intelligence Unit har satt opp 11 parametere som de mener er avgjørende i saken anledning: Det hjelper naturligvis å være rik, men de har også sett på befolkningens tillit til offentlige institusjoner, kriminalitet og hvor solide familier er, i følge tidsskriftet the Economist.

Ramlet ned

På topp ligger Sveits. Det blir det beste stedet for en baby å komme til verden neste år. Det landet vil gi sine barn de beste muligheter for et trygt liv i økonomisk velstand med god helse i årene fremover.

Først på tredjeplass, etter Australia, kommer Norge med 8,09 poeng av 10 mulige. Trøsten er at vi ligger foran både Sverige og Danmark.

På en tilsvarende liste for 25 år siden lå Norge helt nede på 13. plass sammen med Sveits. Høy inflasjon var en av faktorene som drog i feil retning den gangen.

USA var på topp i 1988, men supermaktens babyer arver i dag så mye gjeld at landet har ramlet ned til 16. plass. Slik kan det gå.

— De nordiske skinner

Ukraina, Kenya og Nigeria er på nedrykksplass på tabellen. Pass på at ingen du kjenner blir født der.

Italia, Spania og Hellas strever med økonomien, men er likevel i øverste halvdel av listen. Det må være på grunn av det fine været.

Små økonomier dominerer topp-ti plassene, skriver The Economist om resultatet. Halvparten av disse er europeiske land, men bare Nederland er i Eurosonen. De nordiske landene "skinner" skriver det britiske tidsskriftet.

Hvordan føles det å være vinner i livets lotteri? Si hva du mener.