Det er det britiske reisebyrået Furlongs Travel med base i Kent som er først ute med å sette den bergenske søttendens på reiselivskartet.

En gruppe på 150 skotter blir de første utlendingene som skal oppleve 17. mai i Bergen i Furlongs-regi.

17. mai-komitéens Jostein Myklebust er mildt sagt begeistret over at den bergenske feiringen av nasjonaldagen har vakt internasjonal oppmerksomhet på denne måten.

— Sjefen for Furlongs Travel, Richard Furlong, var i Bergen på nasjonaldagen vår i år - og ble begeistret for det han opplevde, forteller Myklebust, som formidler budskapet kledd i t-skjorte i rødt, hvitt og blått. Selvfølgelig.

I godt selskap

Richard Furlong har like godt innlemmet Bergen og 17. mai i sitt reiselivstilbud av «events». Fra før inneholder tilbudet en rekke internasjonalt profilerte begivenheter og steder. Blant annet bilracet British Grand Prix, Alaskas villmark, norske fjorder, skotske «Country Dance Holidays», Thailands ukjente øyer og spektakulære påskefeiringer i Spania.

Fra 17. mai-komiteens Myklebust har Furlong fått innsideinformasjon, fra Morgenprosesjonen og salutten fra Skansen — til diverse bekransninger og idrettsprestasjoner, arrangementet på Festplassen med vikingskip og klatrestenger - og avslutningen med fakkeltog og fyrverkeri om kvelden. Og buekorps, så klart.

Mer eksotisk enn Oslo

Høytid og alvor, karneval og fest, kunst og kultur. Furlong tente på «eventen».

— Syttende mai i Bergen har veldig synlige historiske perspektiver, og er langt mer eksotisk enn for eksempel den striglete feiringen som presteres i Oslo, sier Myklebust.

Skottene som allerede har meldt seg på premieren på 17. mai-turene er en gruppe folkedansere som Myklebust raust inviterer til å delta i Hovedprosesjonen, bak det norske flagget, der Flag Commanderen heter - Jostein Myklebust.

— Med en så stor gruppe folkedansere i byen, bør vi jo også finne en plass for dem i programmet på Festplassen, mener den samme Myklebust.

Han benytter anledningen til å flagge at Bergen Reiselivslag kanskje bør kjenne sin besøkelsestid.

— Reiselivslaget er jo eksperter på Bergen, mens vi er eksperter på syttende mai. Sammen kunne vi sikkert funnet en måte å markedsføre den fargerike bergenske feiringen på i utlandet, vi også.

Vi regner med at det allerede jubles i Slottsgaten.

REISEMÅL: Den bergenske 17. mai med buekorpsene skal bli reisemål for utenlandske turister. Her er det mer eksotisk og ikke så striglet feiring som i Oslo, mener den engelske turarrangøren. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ