• Det er en verden der ute som venter på hva som skjer med ubåten og kvikksølvet i havet. Vi har ventet i seks år, og står på stedet hvil, sier Lisbeth Stuberg fra Fedje. I dag møtte hun fiskeriministeren på hennes kontor.

Sammen med Marie Karlsen fra Folkeaksjonen for heving av U-864, hadde hun en grundig samtale med statsråd Lisbeth Berg-Hansen, der temaet var gitt: Hva skjer med ubåtvraket og de 65 tonn med kvikksølv som ligger på havets bunn rett utenfor deres stuedør. Mens medier fra hele verden ringer og spør hva som hender.

Sak og følelser

Det ble en samtale mellom de tre kvinnene, pluss noen mannlige byråkrater, om frykt og uro, følelser, folkehelsen og barnebarn, i følge deltakerne.

— Rent faglig er rådene klare, vi bør gå for tildekking, sier fiskeri- og kystministeren. Men denne saken handler om mye mere enn det. Alt dette må legges til grunn når vi skal ta en politisk beslutning.

- Når kommer den?

— Det vil jeg ikke ha sagt noe om. Men for meg er det viktig å høre på flest mulig, at alle blir hørt, slik at vi får inn også alle de argumentene som ikke står i de tekniske rapportene. Som bestemor selv tenker jeg på hva vi overleverer til våre barnebarn. Det handler om miljø, matvaresikkerhet og omdømme, sier Berg-Hansen etter møtet med de to kystkvinnene fra vest.

- Ikke et pengespørsmål

— Flere ganger i vår samtale gjentok statsråden at det ikke skal stå på penger, selv om prisen på heving har vært trukket frem som et motargument, sier Stuberg.

— Det er jo også slik at hevingsvedtaket fra fiskeriminister Helga Pedersens tid står fast. Det har regjeringen ikke opphevet.

- Hvordan preger denne usikkerheten folket på Fedje?

— Vi er engstelige. Vi kjenner på kroppen om vi er syke, og lurer på om det skyldes lekkasjer fra kvikksølvet. Lokale fiskere sier når de skal selge fisken sin, at den er tatt langt inne i fjorden, og ikke vest ved ubåten, for at folk skal kjøpe den.

— Nå håper vi at de argumentene vi har snakket med ministeren om i dag, skal vinne til slutt. Og overvinne alle de tekniske rapportene som ikke tar hensyn til verdier som vanskelig kan måles, sier aksjonistene Stuberg og Karlsen fra Fedje.