— Millioner av mennesker i vestlige verden spiser seg syke. Vi står overfor en helsemessig katastrofe om vi ikke legger om kostholdet, spiser riktig mat og får i oss mer Omega 3 fettsyrer, vitaminer og mineraler, er hans krystallklare budskap.

Denne helgen er sykepleieren Ray Smith i Bergen for den gode saks skyld. Strategien hans er å oppsøke innflytelsesrike eksperter og de store avisene når han vil spre sitt budskap. I den store skuldervesken har han kilovis med skriftlig dokumentasjon fra medisinske konferanser, avhandlinger og eksperter. De to siste årene har han pantsatt huset like utenfor London og brukt over 20.000 britiske pund (230.000 kroner) på å reise rundt for å fortelle at usunn mat fører til sykdom og personlige tragedier.

Rammet av Alzheimer

Det hele begynte med at hans kone Julia ble rammet av Alzheimer mens hun fortsatt var tidlig i 50 årene. Men Ray aksepterte aldri at hans kjære skulle stues vekk på institusjon.

— Vi levde sammen i kjærlighet i 46 år. Selv om hun ble dårligere og dårligere endret ikke det på kjærligheten mellom oss. Ekteskapet er jo ikke bare et papir. Derfor ville vi oppleve mest mulig sammen. Det var bedre å holde Julia stimulert enn å forlate henne hjelpeløs i et mørkt rom, forteller han.

Ray og Julia dro verden rundt, særlig til tropiske strøk. For det hindret utvikling av sykdommen.

Vidunderlig tid

— Vi levde så enkelt og billig som mulig. Men det var en vidunderlig tid. Stadig nye opplevelser ble den beste medisinen og gjorde godt for oss begge.

For to år siden skrev han boken «Amazing Grace - enjoying Alzheimer,» som er en kjærlighetserklæring og takk til Julia, og et viktig budskap til alle andre.

Spiser seg syke

Smith er alvorlig redd for at millioner av mennesker spiser seg syke. Vestens matvareprodusenter fjerner viktige stoffer som vitaminer og mineraler fra maten vi spiser. Og landbruket leverer stadig dårligere varer. Både bananer og poteter er eksempler på produkter som i dag inneholder langt mindre vitaminer og mineraler enn før. Resultatet kan bli at stadig flere får både Alzheimer og andre alvorlige sykdommer som langsomt tar livet av oss, hevder han.

— 24 millioner mennesker har Alzheimer. Mange av dem har spist seg syke. Klok av erfaring sier jeg: Spis fisk med de gode fettstoffene og annen mat med mye vitaminer og mineraler og unngå Alzheimer og andre sykdommer. Spesielt laks, makrell og sardiner er godt for helsen, hevder han.

Ray Smith lever som han lærer, og spør oss hvor de beste fiskerestaurantene i Bergen ligger.

— Jeg spiser mye fisk og har tenkt å bli 110 år før jeg forlater denne verden, sier han med et smil.

Rune Valderhaug