Han fylte 50 år i fjor, noe som i seg selv kan beskrives som et under. I 1987 fikk nemlig Randolph Westphal diagnosen uhelbredelig hudkreft. Beskjeden ga lite håp for tyskeren. Kreften hadde spredd seg og han ble forespeilet maks et år igjen å leve.

I dag, 21 år senere, er den robuste syklisten og globetrotteren å treffe på Scandic City i Bergen. Den 1. september la han ut på sin femte sykkeltur jorden rundt, og i går nådde han byen i vest. Da hadde han syklet fra Geilo og over Hardangervidda.

— Jeg måtte faktisk krype til korset og ta bussen fra Norheimsund, forteller han en smule slukkøret. Vestlandsværet ble rett og slett for tungt.

Filosofien til Westphal er enkel og vis.

— Jeg ville snu mine negative erfaringer til noe positivt.

Med 28 kreftoperasjoner og 40 operasjoner i et ødelagt ben, har han nok av vanskelige opplevelser i bagasjen.

— Det var ingen god grunn til at jeg skulle bli syk, forteller han.

— Jeg var sporty, ikke-røyker og måteholden med alkohol.

Likevel rammet kreften. Westphal har sin egen teori på hvorfor han ble syk.

— Det var negativt stress. Derfor bestemte jeg meg etter sykdommen for å bruke livet mitt til det jeg liker best, sier han.

— Nemlig å sykle.

Målet hans er å spre kunnskap om kreftsaken underveis og samtidig vise hva folk med kreft kan gjøre. En annen vel så viktig motivasjonsfaktor for livsnyteren og optimisten er at han samler inn penger for å hjelpe kreftsyke barn.

— Barna er fremtiden vår, sier han alvorlig.

— Det er de som skal gjøre verden til en bedre plass en det vi har klart.

Etter 21 år på sykkelsetet har den spreke 50-åringen lagt bak seg en distanse som tilsvarer jorden rundt mer enn fire ganger. I 1998 fikk han plass i Guiness rekordbok for å ha syklet 73.000 kilometer. Ti år senere er distansen mer enn fordoblet.

Han påstår at livet på sykkelen ikke er ensomt. Westphal er nemlig ledsaget av sine tre trofaste hunder Chinook, Yukon og Nanook. De holder ham med selskap og trekker ham opp de tyngste motbakkene. Når hundene blir slitne får de hvile på en bagasjevogn mens Westphal trør.

— Hundene er familien min, sier han.

— De følger meg i tykt og tynt og elsker å være på veien sammen med meg.

I dag går ferden videre fra Bergen sørover mot Stavanger. Deretter står Oslo, Stockholm, St. Petersburg og Moskva for tur.

VAR KREFTSYK: I 1987 fikk Randolph Westphal (50) diagnosen uhelbredelig hudkreft. Men han overlevde «dødsdommen» og sykler nå verden rundt for kreftsaken.
Silje Katrine Robinson