— Hvem er det som kommer? Hvorfor kommer vi ikkje forbi?

De tyske turistbussturistene var ikke de eneste som ble forvirret over den tette mengden som korket til Bergens storstue på ettermiddagen i går. Men med oppholdsvær og nedslåtte paraplyer var det stort sett bare smil, langstrakte halser og digitalkameraer å spore i folkemassen som ventet på kongen og dronningen .

Katrina Melkere (13) og Andris Jegorovs (11) fra den latviske dansegruppen Dzintariný overrakte kongeparet hver sin blomsterbukett i gult og rødt, før majestetene ble ført til kongetribunen.

Fra scenen ønsket Egil Ertresvaag fra Bergen Internasjonale Folkedansklubb de kongelige gjestene og prominente politikerne velkommen til avslutningen av «Verden danser», den store forestillingen med bergenske så vel som internasjonale dansegrupper som startet under kulturnatten fredag kveld.

Latviske sjarmører

— Ja visst danser verden! sa Arne Fagerholt, kunstnerisk leder for Carte Blanche.

— Dansen som uttrykksmåte sier noe om det vi er, fortsatte han, mens store vanndråper fra den store teltduken over scenen skapte kortvarig oppstandelse blant de skuelystne.

Og «Verden danser» ble avsluttet med tre svært forskjellige uttrykk. Carte Blanche-danserne viste utdrag fra «A lesser path growing» og «Piken og døden» for kongeparet, der også en strykekvartett akkompagnerte samtidsdansen.

Størst publikumsappell hadde de unge folkedanserne fra Riga, som med sine kjappe trinn og fargerike kostymer fikk publikum til å både klappe med og nynne til de latviske tonene.

— Kor flinke de e! kommenterte en sjarmert bergensdame.

Hjem for å hvile beina

Til sist kom sang- og dansegruppen Fuifuilupe 'O Lea' aetohi fra Tonga og New Zealand, som også åpnet arrangementet med fløytemusikk fra Stillehavet. De viste flere kongelige rituelle danser som kun danses når kongen og dronningen er til stedet. Med bare legger, blomsterkranser og bastpynt på skjørtene fikk stillehavsgruppen bergensere og turister til å glemme junikulden.

Og til applaus fra publikum reiste kongeparet seg og forlot Torgallmenningen for å dra videre til middag på Damsgård hovedgård, kveldskonsert på Festplassen eller kanskje for å snope litt i godsakene Bondens marked leverte til kongeskipet «Norge» tidligere på dagen.

— Va det alt? spurte en i mengden i det folkehavet fordunstet.

— Nei, de skal jo på konsert på Festplassen i kveld!

— Jaja, di om det! No skal i hvert fall eg hem og hvile beina!

MIDDAG ETTERPÅ: Etter dansingen på Torgalmenningen, inviterte Bodil og Herman Friele kongeparet på middag på Damsgård hovedgård. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX