— Det er en tragedie at barna ikke kan være utendørs i Bergen sentrum. Men det er en skapt tragedie, sier Jan Reinert Karlsen.

Hva skal vi gjøre med luftlokket? Klikk her, stem på det beste forslaget og si din mening!

Han er på barnehagen Bergens Barneasyl for å hente stedatteren Vera Muftuoglu Møllerhaug. Sammen med de andre barna har hun måttet holde seg inne i dag, fordi bergensluften har vært for forurenset.

— Det må vi gjøre hver gang målingene lyser rødt. Da holder vi barna inne i stedet for. I dag har vi hatt kino i storsalen, forteller pedagogisk leder Monica van Etten.

Flykter til Fløyen

Hun sier at barnehagen, som ligger midt i Bergen sentrum, heldigvis har en hytte i skogen på Fløyen som de ulike gruppene benytter etter tur. Det betyr at alle barna får kommet seg opp på fjellet, langt over bergenslokket som ligger over sentrum og Bergensdalen.

— Vi merker stor forskjell på luften der oppe og her nede på sånne dager, sier hun.

Og «sånne dager» blir det flere av, skal vi tro værmeldingene.

Meteorologisk institutt varsler om en fortsatt kald værtype med rolige vindforhold og lite skyer fra mandag 21. til torsdag 24. januar.

I denne perioden er det stor sannsynlighet for inversjon, noe som kan gi mye eller svært mye luftforurensning, særlig i trafikkerte strøk. Dårlig luftkvalitet kan medføre helseproblemer for allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser.

Mot slutten av uken ser det ut til at værsituasjonen kan endre seg, med noe nedbør og mer skyer.

Tiltakene

Bergen kommune sendte i ettermiddag ut en oppfordring om å begrense bruken av bil, og ellers følge helserådene. Tiltak som blir iverksatt fra kommunen som gjelder denne uken er:

Flytting av skip fra indre havn.

Avtale med Statens vegvesen om rengjøring av kjørebanen.

Oppfordring til bedrifter i Bergen om å la ansatte benytte hjemmekontor – om det er mulig.

Annonsering i media.

Anbefaler bruk av strøm fremfor vedfyring.

Helseråd og oppfordring til å la bilen stå gjennom kommunens informasjonskanaler.

La dieselbilen stå

Mye av forurensningen som blir liggende i lavere luftlag kommer fra oljeforbrenning, og ikke minst dieselbiler. Derfor oppfordrer kommunen fortsatt brukere av dieselbiler om å la bilen stå og ta bussen eller Bybanen eller samarbeide med brukere av bensinbiler.

«La bilen stå om du har anledning til det, og reis kollektivt i stedet. Praktiser kameratkjøring med personer som har bensinbil. Reis utenom rushtiden om du har anledning til det», heter det i pressemeldingen fra kommunen.

For å begrense forurensning, iverksetter Bergen havn bruk av landstrøm for små kystfartøy som skal inn i Vågen. Havnen arbeider med å flytte større skip ut fra indre havn. Disse bruker dieselaggregater for å opprettholde driften.

Gir helseråd

Etat for helsetjenester gir råd til personer i risikogruppene om å unngå opphold utendørs i mye forurensede områder. Astmatikere og personer med alvorlige hjerte— eller luftveislidelser bør unngå lengre opphold utendørs i mye forurensede områder.

— Vi vet at luftkvaliteten på Danmarks plass vanligvis er dårligst, og derfor går vi ut med generelle helseråd til hele befolkningen når det er dårlig luftkvalitet på Danmarks plass, sier informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.

I barnehagen på Asylplass er ikke foreldrene som henter barna, fornøyd med innsatsen kommunen gjør.

— Vi vet jo at dette kommer hvert år. Likevel klarer de ikke å gjøre noe med det. Dette tærer på oss som bor i sentrum og ønsker å bo der med barn. Vi kjører ikke bil, men må ta konsekvensene fordi så mange andre gjør det, sier Jan Reinert Karlsen.

INNE: Vera Muftuoglu Møllerhaug måtte holde seg innendørs i Bergens Barneasyl barnehage i dag, fordi luften var for forurenset til at personalet ville sende barna ut. Dermed ble det ekstra mye tid på avdelingen for de store barna ved sentrumsbarnehagen.
ODD NERBØ.