Det var Bergen Parkeringsselskap, som står for driften av Klostergarasjen, som hadde bedt brannvesenet om hjelp til å teste ventilasjonsanlegget. I formiddag ble øvelsen satt i verk, og det ble pumpet inn 3000 kubikkmeter teaterrøyk i minuttet inn i bunnen av garasjen.

— I strid med det vi hadde fått opplyst fra Parkeringsselskapet, greide ikke ventilasjonsanlegget å suge ut røyken. Den nedre delen av garasjen ble i stedet fylt med røyk, sier brannsjef Helge Eidsnes til Bergens Tidende.

Også driftsansvarlig i Parkeringsselskapet, Kjell Rikstad, ble forbauset over at anlegget ikke virket.

Feilinformert

— Vi hadde fått opplyst fra Klostergarasjen at det var installert såkalt brannventilasjonsanlegg, og har handlet deretter. Nå viser det seg at garasjen bare har et vanlig ventilasjonsanlegg, beregnet på å suge ut eksos fra bilene som kjører inn og ut, sier Rikstad til BT.

— Synes du det er alvorlig at dere er blitt feilinformert fra Klostergarasjen?

— Alvorlig og alvorlig. Det er uheldig i alle fall, sier Rikstad.

Brannsjef Eidsnes forlanger straks avklaring av en rekke spørsmål. Både Parkeringsselskapets administrerende direktør Bjørg Hatlem og styreformann Arne Jacobsen i Klostergarasjen måtte stille på pletten, og firmaet som har installert ventilasjonsanlegget måtte gå i gang med undersøkelser.

— I første omgang er det to forhold vi vil ha brakt på det rene. For det første må vi få sjekket dokumentasjonen på det anlegget som er installert, og se at alt er i orden i forhold til de forskrifter som gjelder.

Ikke godt nok i oppgangene

— For det andre må vi se på hvordan ventilasjonsanlegget i trappeoppgangene fungerer, sier brannsjef Helge Eidsnes.

— Sviktet det også der i dag?

— Ventilasjonen i trappeoppgangen virket ikke så bra som vi hadde ventet. Med så høye trappeoppganger som her – de tilsvarer 12-13 etasjer høye hus – er det svært viktig at ventilasjonen er i orden hvis det skulle oppstå brann og behov for rømning fra garasjen.

— Hvor alvorlig er forholdene dere har avdekket?

— Loven forutsetter at et slikt spesialbygg enten skal ha sprinkleranlegg eller brannventilasjonsanlegg. I dette anlegget skal det også være overtrykk i trappehusene. Her er det heldekkende sprinkleranlegg, så vi har ikke mistanke om noe ulovlig. Men det er klart at vi stiller spørsmål ved at vi har fått opplyst at det var installert et ventilasonsanlegg som ikke er her, sier Eidsnes.

Firmaet som har installert ventilasjonsanlegget, Gunnar Carlsen, fant i ettermiddag feilen i trappehuset, og den ble utbedret. Brannvesenet foretar en ny test for å sjekke at ventilasjonen fungerer slik den skal..

Populær garasje

— Frykter du som styreformann at folk skal bli redd for å parkere i Klostergarasjen, Arne Jakobsen?

— Nei, jeg går her hver dag, og tilbakemeldingene jeg får er stort sett positive. Kommende uke passerer vi bil nr. 300.000 som har parkert her siden åpningen i juli i fjor, og det er langt over prognosen. Fra åpningen og resten av 2005 hadde vi ni millioner i inntekter, mot budsjettert seks, så nedbetalingen vil gå mye hurtigere enn planlagt.

— Men det er klart vi er opptatt av sikkerheten, og det var også derfor vi hadde denne øvelsen i dag, legger Jakobsen til.

RØYK UTEN ILD: Garasjen ble fullstendig røyklagt under søndagens øvelse.
VEGAR VALDE
HØYTEKNOLOGI: Brannvesenet testet et varmesøkende kamera som «ser» gjennom røyken.
VEGAR VALDE