— Det er kjempesløvt. Jeg har ringt, møtt opp personlig og sendt mange mailer til skolen. Hver gang har de sagt at jeg skal få vitnemålet miit, men ingenting har skjedd, sier Karina Vaktskjold.

19-åringen var i fjor elev på Sonans videregående skole. Hun tok sitt tredje påbyggingsår der etter å ha gått helse -og sosiallinjen. Vaktskjold var svært fornøyd med både skole og undervisning helt til siste skoledag. Men da hun skulle få vitnemålet sitt i juni begynte problemene.

Får strengere karakterkrav

— Jeg fikk et sekundærvitnemål i stedenfor det primærvitnemålet jeg skulle ha, sier hun.

Et primærvitnemål er det vitnemålet en elev får når han eller hun avslutter videregående skole. Sekundærvitnemålet gis til elever som har tatt opp fag for å forbedre karakteren. Disse to gruppene konkurrerer på ulike vilkår når de søker opptak til høyere utdanning. Det er høyere karakterkrav til søkere med sekundærvitnemål, og det er dette som lager problemer for 19-åringen fra Fana.

— I år går jeg på et studium som ikke har så høye poengkrav, men det kan jo hende at jeg vil søke meg inn på skoler der det er viktig å ha et primærvitnemål senere. Jeg ønsker å ha denne friheten, sier hun.

Søknadsfristen for opptak til høyere utdanning nærmer seg med stormskritt. 19-åringen har nesten gitt opp mailutvekslingen med skolen. I november skrev hun: «Dette begynner å grense mot komisk. Hva må til for at dere gidder å gjøre det dere lover? Jeg føler jeg har gjort alt..»

Legger seg flate

— Min far har sagt at han kan ringe skolen og be dem sende vitnemålet. Men jeg synes det er for ille at man må bruke foreldrene sine for å få dem til å høre, sier Vaktskjold.

Når bt.no ringer en skolens to rektorer legger han seg helt flat.

— Vi beklager det som har skjedd på det sterkeste. Det er sannsynligvis en ren forglemmelse fra vår side, sier Per Otto Romøren.

Han lover umiddelbart at Karina Vaktskjold skal få vitnemålet sitt på mandag morgen.

— Hun kan hente det selv, eller vi kan sende det rekommandert dersom hun ønsker det, sier rektoren.

MÅ VENTE: Karina Vaktskjold er oppgitt over Sonans videregående skole som enda ikke har klart å gi henne korrekt vitnemål.
Kristin Jansen