— Jeg sprang så fort jeg kunne, men så datt det oppå meg, forteller Sofie Haver (4,5) til Stavanger Aftenblad.

Sammen med far Eirik Haver og storesøster Guri (8) var hun på vei hjem fra hyttetur på Heng da ulykken skjedde.

Sterk vind

— Vi sto og ventet på hurtigbåten klokken fem. Jeg hadde alt sagt til ungene at de skulle holde seg vekke fra skuret. Det blåste ganske hardt, og jeg hadde merket meg at skuret ikke var skikkelig festet. Det har stått der i 25 år og har ikke vært i særlig god forfatning, nå var det løsnet fra to av hengslene, sier Haver.

Da båten var på vei inn mot kaien flyttet Haver og døtrene seg litt vekk fra kaikanten for å gi plass til landgangen. Plutselig rykket skuret over ende. Det vippet helt rundt og ble liggende på taket. Under lå fire år gamle Sofie.

— Det var veldig vondt, mest i ryggen, men det klemte i hele meg, forteller fireåringen.

Svarte ikke

Den ellers pratsomme jenta har vært stille og medtatt siden hendelsen. Etter at hun havnet under skuret svarte hun ikke da faren ropte, og han forteller om noen dramatiske minutter før han med hjelp av Guri fikk dratt minstejenta ut.

— Først greide jeg ikke å løfte skuret i det hele tatt. Det må jo veie et par hundre kilo. På andre forsøk greide jeg å vippe det så mye at Guri fikk dratt ut søsteren. Det som reddet henne var at det lå en stein eller en forhøyning like ved henne og slik ble hun delvis liggende i en lomme. Hadde det ikke vært for den steinen, ville hun fått hele tyngden over seg. Jeg tør ikke tenke på hvordan det da hadde gått, sier Haver. Etter båtturen til byen bar det rett til sykehuset med fireåringen, som kommer fra Klepp.

— På sykehuset fikk vi veldig god oppfølging, og Sofie ble grundig undersøkt. Hun har ikke brukket noe, men er veldig mørbanket etter det som skjedde, forteller faren.

Alt er vondt

Søndag kveld greier ikke Sofie å stå på beina og har vondt når foreldrene prøver å løfte henne. Mor Renate Haver mener hun må ha hatt englevakt. Foreldrene etterlyser at noen tar ansvar for vedlikehold av skur, og stiller seg svært undrende over at kommunen lar slike feller stå usikret.

— Vi har fra ulike holdt blitt rådet til å kontakte politiet. Dette kommer jeg til å gjøre på mandag, sier Haver.

Kommunen sjekker

Ole Tuntland er virksomhetsleder for vei og havn i Strand kommune. Han blir overrasket når Aftenbladet forteller ham om ulykken.

— Dette har jeg ikke hørt noe om. Jeg skal sjekke opp hvordan dette henger sammen straks jeg er på jobb mandag, sier han.

- Har dere ansvaret for skuret?

— Det er blant de tingene jeg må undersøke. Jeg vet ikke hvem som har satt opp skuret eller hvordan ansvarsforholdene er, sier Tuntland, som også ønsker kontakt med Eirik Haver om det som skjedde.

Skipper på «Fjordfart», Arild Stangeland tok bilder av situasjonen da båten nærmet seg kai.

— Jeg så bare at ventebuen lå på taket, og tenkte at det var jo litt artig. At jenten var blitt skadet fikk jeg først vite etterpå, sier Stangeland til Aftenbladet.

Han forteller om et par voldsomme vindkast like før hurtigbåten kom inn til Heng.

— Det var nok da det skjedde. Men det er jo klart at slike konstruksjoner må festes skikkelig, slik at de tåler vær og vind på en kai, sier Stangeland