– Folk gjør det litt forskjellig. Noen vil ha fem meglere hjemme hos seg, andre er rene shoppere som bare sender en e-post og spør etter pris. Noen ganger er den samme e-posten sendt til seks-syv meglere, sier Bjørn Helge Marsteen, megler hos Bobmegleren.

Han har selv vært med på å vente på gangen mens en annen megler diskuterte med selgeren hva han kunne tilby.

– Det er veldig store forskjeller på hva folk legger vekt på, men flere og flere bryr seg om pris nå, sier han.

– Flinke prutere

Også andre meglere merker konkurransen.

Administrerende direktør Rune Hansen i Eiendomsmegler Vest tror de nye meglerne både vil profesjonalisere bransjen og presse prisene nedover.

– Jeg vil tro at de nye aktørene går ned i pris for å presse seg inn i markedet. Der er vi som en stor aktør forberedt på å møte dem, sier Hansen.

Regionleder Leif Kristian Garvik i DnB NOR Eiendom Vest sier «provisjonen fortsatt er til å leve med». Han mener vinnerne vil være dem som er best både på pris og kvalitet.

– Bergensere er flinke til å prute, men de er også opptatt av kvalitet. Det er bra. I Stavanger er presset på provisjonene enda verre, der er det nesten ikke til å overleve for meglerne, sier Garvik.

– Noen dyrere enn andre

Både Kenneth Aadland i Aktiv Eiendomsmegling og Christer Vikebø i Notar Eiendom anbefaler boligselgere å invitere flere meglere til jobbintervju.

– Men det blir galt å bare velge etter pris eller hva megleren lover deg. Gå for den du føler vil gjøre mest for deg og boligsalget ditt, forteller Vikebø.

– Det er en grunn til at noen meglere, på samme måte som noen fotballspillere, advokater eller biler, er dyrere enn andre, sier Aadland.