— Det er ikke brakker, men en paviljong!

Avtroppende byråd Hans-Carl Tveit (V) og prosjektleder Bodil Bye Stavang snakker nesten i munnen på hverandre. De er lei av at de mye omtalte midlertidige barnehagene blir kalt brakker.

Og det må innrømmes. Når man kommer inn, er det ikke mye brakkepreg over Kristianborg barnehage, som åpner i morgen.

Fulle hus

Ved førsteinntaket hadde barnehagen 161 søkere til de rundt 120 plassene. Også i de seks andre midlertidige barnehagene ser det ut til å bli fullt hus, og de ansvarlige i kommunen mener at søknadstallene til midlertidige barnehager er like høye som til permanente.

— Husk at alle som får barnehageplass, har den fast. Det vil si at de er garantert plass selv etter at den midlertidige barnehagen er lagt ned, sier Tveit.

Et unntak er Ytrebygda barnehage, der det ved førsteinntaket kun var 64 søkere.

— Men det er fordi barnehagedekningen er veldig god i den bydelen. Nå har vi markedsført tilbudet, og ser at søknadene strømmer inn, sier Bye Stavang.

Inne i barnehagen er det store, lyse rom og alt en moderne barnehage trenger. Styrer Aina Lovise Hågensen viser oss stolt rundt i garderober, spiserom, hvilerom og aktivitetsrom. Totalt får barna 630 kvadratmeter lekeareal å boltre seg på innendørs.

Designbenk og flatskjerm

— Hvis noen foreldre er skeptisk til å sende barna sine til midlertidige barnehager, så vil jeg oppfordre dem til å komme innom oss og se hvor fint det blir, sier Hågensen.

De to byggene er i to etasjer, satt sammen av moduler og har fått navnene «Østenfor sol» og «Vestenfor måne». Hvert bygg inneholder to såkalte baser, der to-tre grupper deler på rom. Fortsatt gjenstår det mye innredningsarbeide, men garderobene og en god del av lekene er på plass.

På en designbenk i barnehøyde skal barna få sitte og ta av seg støvler og klær når de blir levert om morgenen. I samme rom kommer det også flatskjerm, der informasjon til foreldrene og bilder av aktiviteten i barnehagen legges ut.

— Men det er ikke meningen at barna skal sitte å se tegnefilmer her, altså, sier Hågensen.

Siste dag som byråd

Hans-Carl Tveit hadde sin siste arbeidsdag som oppvekstbyråd mandag. Han er glad for at han fikk se en av de midlertidige barnehagene ferdig før han går.

— Det har vært litt forsinkelser, men i det store og hele har prosessen gått veldig fort. Nå åpner barnehagene fortløpende, og vi blir ferdig med alle unntatt Årstad før nyttår, sier Tveit.

Dermed holder han nesten løftet sitt om å få 550 plasser i midlertidige barnehagen klare til nyttår.

Tveit gleder seg spesielt over at det er en god andel fremmedspråklige barn som har fått plass på Kristianborg. Det blir 14 språk blant de 120 barna.

- Blir ikke permanente

Prislappen for kommunen er ikke helt klar. De fleste modulene er leid, og tomtene er kommunale. Men utearealer og opparbeidelse av tomtene har kostet. Enda dyrere ble det etter hendelsen i Oslo, der fundamentet på en tilsvarende barnehage sviktet. Nå er modulene i Bergen fundamentert på betong.

— Men vil det ikke være fristende å beholde barnehagene utover de lovede tre årene?

— Det blir det ikke jeg som skal avgjøre. Men vi har bare tillatelse til å oppføre disse for tre år. Innen den tid må vi finne permanente løsninger for barna, sier den avtroppende byråden som nå blir en del av opposisjonen i bystyret.

Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan