1. klassingene ved Ågotnes skole har tilbrakt de første skoleukene i idrettshallen. De nye klasserommene er ennå ikke ferdige.

— Vi kan godt fortsette i idrettshallen resten av året. Alle elevene er blitt gode venner, sier 13 år gamle Kristine Brommeland.

Venninne Malene M. Sætre og Helene Kongestøl støtter henne. Vel blir det av og til litt bråkete når 90 elever skal ha undervisning samtidig i en diger idrettshall, men det har gått greit, så langt. Mye gøyere enn å sitte i et klasserom, faktisk.

Før skolen begynte i høst var det virkelig krise ved Ågotnes skole i Fjell kommune. Brakkene som det var bevilget penger til, ble ikke ferdig i tide. Med 600 elever fra 1. til 10. klasse var det ikke plass til alle. Men både foreldre og idrettsfolk reagerte da de fikk høre at 8. klassingene skulle plasseres i Ågotneshallen de første uken.

Lager egen revy

— Vi måtte bare være kreative og tenke nytt. Etter to uker ser vi at vi har fått til mer enn vi hadde håpet på forhånd, sier Olav Vårdal, prosjektleder for opplegget i idrettshallen.

Lærerne har særlig jobbet med å finne elevenes ulike læringsstiler. Noen lærer best ved å gjøre noe og høre på musikk, mens andre helst vil høre eller se. I noen timer har lærerne satt på rolig musikk for å skape arbeidsro. Ved å hjelpe elevene til å se sin læringsstil, tror lærerne de får bedre utbytte av undervisningen.

De fire 8. klassene har fått hver sin garderobe som møtested på morgenkvisten. Første time samles alle på tribunen. Resten av skoletiden er elevene spredd på åtte ulike stasjoner i idrettshallen. De får to timer før lunsj og to etter. Lærene flytter seg rundt, mens elevene sitter rolig på sin stasjon. Alle har vært gjennom alle fag i løpet av uken. Onsdag brukes som felles aktivitetsdag.

«Hei mobbar, la oss no få fred», høres det fra tribunene. 40 av elevene øver inn revy med eget band. Mobbing er tema.

— Noe slikt som dette ville vi aldri fått til i et vanlig klasserom, sier lærer Geir Ove Neset, som hjelper elevene med revyen.

Varm mat gratis

Elevene har fått et gratis varmt måltid i storefriminuttet hver dag. Dermed har de fått prøve ut de nye fremtidstankene for skolen. Lærerne synes det har skapt bedre ro de siste timene. Elevene har likt maten.

— Flott med varm mat når den også er god, men jeg spiser ikke mer enn vanlig, sier Renate Nilsen.

Om en uke er elevene antakelig på plass i nye klasserom bygd av brakker.

HIPHOP: Christian Andre Pedersen, Kristine Brommeland, Malene M Sætre, Terje-Andre Skjoldal og Torger Angeltveit øver på dans og hiphop. FOTO: JOAKIM JAVIER SØILAND ENGER
Joakim S. Enger
ØVER REVY: Elevene har selv laget revy om mobbing. I forgrunnen trommis Erlend Tangen. FOTO: JOAKIM JAVIER SØILAND ENGER
Joakim S. Enger
VARM MAT: Elevene trives med gratis mat hver dag. Fra venstre Kamilla Dahl, Cato Kvar-ven (bak), Cecilie Lokøy, Aina Vindenes og Malene Moen Sætre. FOTO: JOAKIM JAVIER SØILAND ENGER
Joakim S. Enger