Så langt er det ingen influensaepidemi verken i Bergen eller resten av landet.

— Det har ikke vært helt influensafritt, men det har heller ikke vært så mye av det, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune.

Vet ikke når den kommer

Under en prosent av samtlige legevaktskonsultasjoner viser seg å gjelde influensa. Dette er under epidemisk nivå, ifølge overlegen.

— Vi har ikke en utbredelse på gang før 2-2,5 prosent av de som går til legevakten har influensa. Foreløpig er det spredt når det gjelder ulike virustyper, forteller Søbstad.

Han tror dermed at de fleste som går og hangler med hoste og influensasymptomer sliter med helt andre ting.

— Men influensaen kommer. Det kan vi være sikre på. Om det blir før eller etter jul, er vanskelig å si. Noen ganger kommer den tidlig i november, andre ganger i januar og februar. Det avhenger blant annet av det som rører seg rundt oss i Europa.

- For mye klamydia

Han er opptatt av en annen smittsom sykdom, som har økt de siste årene.

— Vi er opptatt av å se om vi kan finne forebyggende strategier for seksuelt overførbare sykdommer hos ungdom. Klamydiatallene ligger i overkant av 2000 tilfeller i Bergen i år, og det er litt for mye, sier Søbstad.

Spesielt skoleungdom og unge studenter blir rammet. Mange går med sykdommen uten å oppdage den.

— Når du går med det uten å vite det, er det lettere å overføre det til andre. Vi anbefaler at hvis man har partnerbytte, sjekker man seg automatisk. Det er så enkelt, at alle bør kunne gjøre det. Man kan nesten gjøre det på egenhånd, sier smittevernoverlegen.

En klamydiatest kan tas hos legen eller som hjemmetest.