— Dette er helt absurd. Sykehjemmene skriker etter fagutlærte, men jeg får ikke godkjent utdannelsen min. Situasjonen er fortvilende, sier Inger-Lise Kjeksrud.

Den 40 år gamle aktivitøren begynte på voksenopplæringen på Lønborg videregående skole for å bli helsefagarbeider etter jul i fjor.

Lang arbeidserfaring

Fordi hun hadde lang arbeidserfaring og jobbet hardt klarte hun å bli ferdig på et halvt år. Etter sommeren gjenstod bare en to dagers praktisk prøve.

— Jeg regnet med at det ville gå veldig lett siden jeg har jobbet med dette i mange år, sier Kjeksrud.

Men tiden gikk uten at det var mulig å gjennomføre prøven. 40-åringen fikk ikke vite hva som var problemet før for et par uker siden. Da kom den totalt uventede beskjeden.

— Jeg fikk et brev der det stod at jeg manglet en fem timers tverrfaglig prøve. Denne prøven hadde jeg aldri hørt noe om tidligere, forteller Kjeksrud.

Neste sjanse: desember

Umiddelbart tenkte 40-åringen at hun måtte få tatt prøven raskest mulig, men det viste seg å være umulig.

Fristen for å melde seg opp til en av de to årlige tverrfaglige prøvene gikk nemlig ut 14 dager før brevet kom. Dermed er neste sjanse ikke før desember, og Kjeksrud er ikke ferdig helsefagarbeider før januar 2011.

— Hadde jeg fått vite om dette mens jeg gikk på skolen ville jeg selvfølgelig meldt meg opp til denne prøven med en gang. Men det var ingen som sa at dette var nødvendig, sier Kjeksrud.

- Urimelig

Hun synes kravet er urimelig.

— Jeg faller mellom to stoler. Det er så mye tull og jeg snakker til døve ører. For de som er yngre enn meg må denne situasjonen være enda tøffere, sier hun.

40-åringen er ikke den eneste som har fått uventet krav om å ta en ekstra prøve etter at utdanningen i utgangspunktet var ferdig. Det gjelder flere på samme kull som har tatt helsefag på voksenopplæring.

Årsaken er innføringen av nye forskrifter for utdanningen.

Vil ordne opp

Utdanningsavdelingen i Hordaland fylkeskommune innrømmer at ordningen ikke er ideell.

— Dette er litt innfløkt. Kravet er at praksiskandidater skal ha denne prøven. Mange av de som nettopp er ferdig med teorien møter dette problemet, uten at jeg kan si nøyaktig hvor mange det er snakk om, sier Per Willy Mørk-Karlsen som er leder for voksenopplæringen i Hordaland fylkeskommune.

Han understreker at Utdanningsavdelingen prøver å finne løsninger for de som har fått beskjed om prøven etter at de var ferdge med eksamen.

— Vi håper å ha et klart svar på dette i løpet av de neste to ukene, sier Mørk-Karlsen.

I mellomtiden må Anne Lise Kjeksrud fortsette å jobbe som pleiemedhjelper til tross for at arbeidsgiveren ønsker å ansette henne som helsefagarbeider (hjelpepeleier).

— Det er en fast stilling som venter på meg så fort jeg får godkjent utdanningen min. Nå jobber jeg som vikar, sier hun.